Ρώσοι κοσμοναύτες μετέτρεψαν ούρα σε πόσιμο νερό

Το σύστημα επεξεργασίας ούρων που έχει εγκατασταθεί στον ρωσικό τμήμα του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού (ISS), το οποίο λειτουργεί αδιαλείπτως με τρόπο χειροκίνητο, «παρήγαγε» κατά τη διάρκεια πέντε πειραμάτων που πραγματοποιήθηκαν στον σταθμό, 25 λίτρα πόσιμου νερού.   



Στην πειραματική αυτή τεχνολογική διαδικασία μετατροπής των ούρων σε πόσιμο νερό, αναφέρθηκε ο πρώτος αναπληρωτής του γενικού διευθυντή διαστημικών πτήσεων και δοκιμών πυραυλικών και διαστημικών συστημάτων και συστημάτων «Energia» Βλαντίμιρ Σαλαβιόφ, λέγοντας ότι «συνολικά κατά τη διάρκεια του συνεχιζόμενου πειράματος έχουμε προγραμματίσει οκτώ κύκλους "παραγωγής" του εν λόγω συστήματος, από τους οποίους έχουμε ολοκληρώσει τους πέντε και απομένουν άλλοι τρεις».   

Ο Σαλαβιόφ εξέφρασε παράλληλα την πεποίθηση ότι η πειραματική αυτή διαδικασία θα συνεχισθεί επιτυχώς, αφού όπως είπε «στον χειροκίνητο κύκλο όλα βαίνουν περίφημα και είμαι πεπεισμένος ότι θα πετύχουμε να αυτοματοποιήσουμε το σύστημα αυτό ώστε να λειτουργεί αδιαλείπτως».   



Το εν λόγω πείραμα λήψης πόσιμου νερού από τα ανθρώπινα ούρα, θα βελτιωθεί με ορισμένες τροποποιήσεις που θα γίνουν, ενώ το διαστημόπλοιο «επιστήμη» το οποίο προσεχώς θα εκτοξευθεί, θα διαθέτει μια τροποποιημένη εκδοχή του συστήματος καθαρισμού των ούρων, πρόσθεσε ο Σαλαβιόφ.   

Ο Σαλαβιόφ δήλωσε επίσης ότι στο ρωσικό τμήμα του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού, αυτή την στιγμή χρησιμοποιείται το σύστημα μετατροπής ούρων σε πόσιμο νερό και εκσυγχρονίζεται η τεχνολογία μεμβράνης –κενού, την οποία δεν διαθέτουν οι εταίροι μας.   

Στο διαστημικό σταθμό «Μιρ» χρησιμοποιείτο η μέθοδος της αποστάξεως, η οποία είναι δύο φορές λιγότερο αποδοτική από την μέθοδο που χρησιμοποιείται σήμερα. 


Μερικές πληροφορίες για τον ISS...

Ο Διεθνής Διαστημικός Σταθμός (International Space Station, ISS) χρειάζεται μόλις 90 λεπτά για να κάνει μία πλήρη περιστροφή της Γης, προσφέροντας μία εντυπωσιακή θέα στα μέλη του πληρώματός του.

Ο ISS δεν μπορεί να φιλοξενήσει περισσότερους από έξι κοσμοναύτες κάθε φορά, με τους περισσότερους να μένουν εκεί για περίπου έξι μήνες.

Αυτή τη στιγμή, στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό βρίσκονται οι Ρώσοι κοσμονάυτες Όλεγκ Αρέμιεφ και Αντόν Σκαλπέροφ, οι Αμερικανοί Αντρίου Φόσιτελ, Ριτσαρντ Αρνολντ και Σκότ Τινγκλ και ο Ιάπωνας Νορισίγκε Κανάι.


Πηγές: 1, 2

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου