Κατέρρευσε το έδαφος και αποκάλυψε ένα ηφαίστειο 60.000 ετών (video)

Μία τρύπα βάθους 20 και μήκους 200 μέτρων, άνοιξε στο έδαφος, δίπλα σε μία φάρμα στη Νέα Ζηλανδία, αποκαλύπτοντας ένα ηφαίστειο 60.000 χρονών, κεντρίζοντας έτσι, το ενδιαφέρον των ηφαιστειολόγων.




Σύμφωνα με αρμόδιους γεωλόγους, η κατάρρευση του εδάφους αποτελεί απόρροια των έντονων βροχοπτώσεων, για χιλιάδες χρόνια, στην περιοχή και συγκεκριμένα στην - φημισμένη για την γεωθερμική της δραστηριότητα - πόλη Rotorua, στο Βόρειο κομμάτι του Νησιού.

Ο ηφαιστειολόγος Brad Scott, μάλιστα, χαρακτηρίζει την καταβόθρα ως κάτι θεαματικό, καθώς πρόκειται για την μεγαλύτερη που έχει δει ποτέ.

Αναφέρει ακόμη πως το αγρόκτημα έχει κτιστεί πάνω από τον κρατήρα του ανενεργού πλέον ηφαιστείου, ενώ στο βάθος της καταβόθρας είναι ευδιάκριτα αποκαΐδια και σκόνες από την έκρηξή του, 60.000 χρόνια πριν.

Όσο για τον ιδιοκτήτη της φάρμας, Colin Tremain, υποστηρίζει πως το ρήγμα, το οποίο δημιουργήθηκε κατά την διάρκεια της νύχτας, δεν είναι το πρώτο στο αγρόκτημά του, ωστόσο είναι με διαφορά το πιο μεγάλο και εθεάθη αρχικά από έναν εργαζόμενο νωρίς το πρωί.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου