Πόσο αποτελεσματικές είναι μάσκες κατά της ατμοσφαιρικής ρύπανσης;

Οι περισσότεροι κάτοικοι του Πεκίνο κυκλοφορούν με μάσκες στους δρόμους, προκειμένου να προστατευθούν από την ατμοσφαιρική ρύπανση που πλήττει την πόλη. Σε πρόσφατη έρευνα που διεξήγαγαν, ωστόσο, επιστήμονες του Ινστιτούτου Επαγγελματικής Ιατρικής του Εδιμβούργου, αποκαλύφθηκε ότι δεν είναι όλες αποτελεσματικές, ενώ μπορεί να επιφέρουν και προβλήματα υγείας, ανάλογα με τον τρόπο τοποθέτησής της.


Πιο συγκεκριμένα, στην έρευνα εξετάστηκαν εννέα διαφορετικές μάσκες, οι οποίες αγοράστηκαν από καταστήματα του Πεκίνου. Σε γενικές γραμμές, τα φίλτρα κάθε μάσκας σημείωσαν καλές επιδόσεις, με την καλύτερη να αποτρέπει κατά 99% τα ρυπαντικά σωματίδια, και τις πιο «αδύναμες» από 70% έως 80%.

Στη συνέχεια, εθελοντές κλήθηκαν να φορέσουν τις μάσκες μέσα σε θάλαμο με καυσαέρια ντίζελ. Οι μετρήσεις για το μέγεθος της ρύπανσης που διαπερνά την μάσκα έγιναν την ώρα που οι εθελοντές βρίσκονταν εν κινήσει, ενώ μίλαγαν και ενώ κουνούσαν το κεφάλι τους. Μία από αυτές ήταν αποτελεσματική κατά 90%, ενώ άλλες προσέφεραν σχεδόν μηδενική προστασία. Καθοριστικό ρόλο στην προστασία από την ρύπανση παίζει το κατά πόσο σφιχτά τοποθετείται η μάσκα, ενώ αποτρεπτικό παράγοντα για την προστασία αποτελούν τα μαλλιά, διότι εμποδίζουν την καλή εφαρμογή της.

Για την επιλογή μάσκας συνιστάται να ληφθεί υπόψη το σχήμα προσώπου. Σε περίπτωση που η μάσκα ταιριάζει απόλυτα με το σχήμα προσώπου, όμως, προκύπτει ένα άλλο ζήτημα: καθίσταται δύσκολη η διεκπεραίωση της αναπνοής. Μέσω της χρήσης μάσκας, δηλαδή, μπορεί να επιδεινωθεί περαιτέρω η κατάσταση ατόμων με αναπνευστικά ή καρδιακά προβλήματα.

H εφαρμογή μάσκας, λοιπόν, δε συνιστά την καταλληλότερη λύση ενάντια στην ατμοσφαιρική ρύπανση. Το πρόβλημα θα πρέπει να αντιμετωπιστεί ριζικά. 



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου