Ανοίγει τις πύλες του για το κοινό το Αστεροσκοπείο του Σκίνακα

Την Κυριακή 20 Μαΐου οι πόρτες στο Αστεροσκοπείο του Σκίνακα θα ανοίξουν για να υποδεχτούν τους λάτρεις του σύμπαντος αλλά και τους υπέρμαχους των ανοιχτών οριζόντων.




Οι επιστήμονες του Αστεροσκοπείου που βρίσκεται στην κορφή του Ψηλορείτη, σε μία προσπάθεια εξοικείωσης του κοινού με την επιστήμη και την τεχνολογία, προσφέρουν μέρες ελεύθερης επίσκεψης στους χώρους του, όπως κάθε χρόνο. Όσοι επιθυμούν να έχουν μια πρώτη γνωριμία της λειτουργίας του Αστεροσκοπείου, να πληροφορηθούν για τα τελευταία επιτεύγματα στην Αστροφυσική και να παρατηρήσουν από το τηλεσκόπιο -εφόσον οι καιρικές συνθήκες το επιτρέπουν- αλλά και όσοι θέλουν να βρεθούν εκ νέου στο παρατηρητήριο του ουρανού, έχουν την ευκαιρία να το πράξουν τις Κυριακές: 20 Μαΐου, 24 Ιουνίου, 22 Ιουλίου, 19 Αυγούστου και 16 Σεπτεμβρίου, κατά τις ώρες 18:00-23:00.

Οι επισκέπτες θα έχουν τη δυνατότητα να ξεναγηθούν στις εγκαταστάσεις του Αστεροσκοπείου και να παρακολουθήσουν σχετική παρουσίαση, συνήθως έως τις 20:30. Κατόπιν, οι επισκέπτες μπορούν να παρατηρήσουν με το μάτι μέσω του τηλεσκοπίου 1.3 μ. ένα ουράνιο αντικείμενο που θα είναι ορατό εκείνη την περίοδο.

Οδηγίες για τους επισκέπτες

Σύμφωνα με τους υπεύθυνους του Αστεροσκοπείου, λόγω των χαμηλών θερμοκρασιών που επικρατούν στο υψόμετρο του Σκίνακα προτείνεται: «να είστε κατάλληλα ενδεδυμένοι. Να ληφθεί υπόψη ότι το Αστεροσκοπείο είναι ερευνητική - επιστημονική εγκατάσταση. Δεν υπάρχουν χώροι υγιεινής, ικανός αριθμός καθισμάτων για μεγάλο αριθμό επισκεπτών, οι χώροι είναι περιορισμένοι και δεν προσφέρονται για μεγάλης διάρκειας παραμονή κοινού. Επισημαίνουμε ότι σε ημέρες μεγάλης προσέλευσης η αναμονή για την παρατήρηση με το μάτι μπορεί να ξεπεράσει τη μία ώρα. Για αυτό η επίσκεψη με μικρά παιδιά, όπως και για άτομα με προβλήματα κινητικά, σε ημέρες μεγάλης προσέλευσης δεν συστήνεται. Επίσης, λόγω της στενότητας του δρόμου προς το Αστεροσκοπείο που εμπεριέχει σοβαρό κίνδυνο ατυχήματος και του περιορισμένου χώρου στάθμευσης στο Αστεροσκοπείο, η επίσκεψη με λεωφορεία τις ημέρες ελεύθερης επίσκεψης του κοινού δεν είναι δυνατή. Χάρτης οδικής πρόσβασης από το Ηράκλειο στο Αστεροσκοπείο Σκίνακα μέσω του Google Maps είναι διαθέσιμος στο διαδίκτυο».


Το Αστεροσκοπείο Σκίνακα

Το Αστεροσκοπείο Σκίνακα αποτελεί κοινή ερευνητική εγκατάσταση του Πανεπιστημίου Κρήτης και του Ιδρύματος Τεχνολογίας & Έρευνας (ΙΤΕ). Στο Αστεροσκοπείο είναι εγκατεστημένα και λειτουργούν δυο τηλεσκόπια διαμέτρου 1.3 μ. και 0.3 μ. αντίστοιχα, ενώ στελεχώνεται από την ομάδα Αστροφυσικής του Πανεπιστημίου Κρήτης και του Ιδρύματος Τεχνολογίας και 'Ερευνας. Βρίσκεται στο όρος Ίδη (Ψηλορείτης) στην κεντρική Κρήτη σε υψόμετρο 1.750 μ. Η απόστασή του από την πόλη του Ηρακλείου είναι 25 χλμ. σε ευθεία γραμμή, ενώ οδικώς απέχει 50 χλμ. Καθοδόν, 20 χλμ. πριν φθάσει κάποιος στον Σκίνακα, συναντά την παραδοσιακή πόλη των Ανωγείων, και βορειοδυτικά από το Αστεροσκοπείο, σε ευθεία απόσταση περίπου 6 χλμ., βρίσκεται το Ιδαίον 'Ανδρον, το διάσημο σπήλαιο όπου, σύμφωνα με τη μυθολογία, ανατράφηκε ο Δίας.


«Με θέα το Σύμπαν» από τις Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης

Οι Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης έχουν εκδώσει το βιβλίο για το Αστεροσκοπείο του Σκίνακα με τίτλο «Με θέα το Σύμπαν», των Μάκη Παλαιολόγου και Γιάννη Παπαμαστοράκη.

Πρόκειται για ένα συναρπαστικό ταξίδι μέχρι τα σύνορα του ορατού σύμπαντος, μέσα από μοναδικές έγχρωμες φωτογραφίες με τα τηλεσκόπια και τις ψηφιακές αστρονομικές κάμερες του Αστεροσκοπείου του Σκίνακα στον Ψηλορείτη. «Με αφετηρία το Ηλιακό μας σύστημα και ενδιάμεσους σταθμούς μερικά από τα ωραιότερα αέρια νεφελώματα, σμήνη άστρων ή γαλαξίες που υπάρχουν στο ουράνιο στερέωμα, το κοσμικό ταξίδι ολοκληρώνεται με τις εικόνες μερικών από τα πιο απομακρυσμένα ουράνια αντικείμενα που έχουν φωτογραφηθεί μέχρι σήμερα: μακρινοί γαλαξίες που το φως τους έφυγε προς εμάς έως και πριν από ένδεκα δισεκατομμύρια χρόνια. Η πανδαισία μορφών και χρωμάτων -που αποτελεί από μόνη της μοναδική αισθητική εμπειρία- συνοδεύεται από απλή και γλαφυρή παρουσίαση των αντικειμένων που συναντάμε, γραμμένη από έμπειρους αστρονόμους που ταξιδεύουν μαζί μας και μας ξεναγούν στα αξιοθέατα αυτού του θαυμαστού σύμπαντος όπως μας αποκαλύπτεται από την πιο πρόσφατη αστρονομική έρευνα», αναφέρει η περιγραφή της έκδοσης.


Πηγές: 1, 2

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου