Βραβείο για την πρώτη παγκοσμίως μεταμόσχευση κερατοειδούς από βρέφος τριών μηνών σε 68χρονη

Ένα χρόνο μετά τη πρώτη παγκοσμίως μεταμόσχευση κερατοειδούς, από ένα βρέφος μόλις τριών μηνών, στην Α΄ Οφθαλμολογική Κλινική του ΑΧΕΠΑ, η 68χρονη ασθενής, η οποία δέχτηκε το μόσχευμα, εξακολουθεί να έχει πολύ καλή όραση και το μόσχευμα να παραμένει λειτουργικό χωρίς να παρουσιάζει σημεία απόρριψης.



Για το επίτευγμα αυτό θα απονεμηθεί, στις 18 Μαΐου, στον καθηγητή Οφθαλμολογίας Νικόλαο Ζιάκα, το Βραβείο Αριστείας Κλινικοεργαστηριακού Έργου και Εφαρμογής Καινοτόμων Μεθόδων και Τεχνικών, από την Κοσμητεία της Σχολής Επιστημών Υγείας του ΑΠΘ.

«Η ασθενής είχε ανεπάρκεια ενδοθηλίου του κερατοειδούς (δυστροφία του fuchs) και η μεταμόσχευση κερατοειδούς είναι η πρώτη επιλογή γι αυτή την πάθηση. Το μόσχευμα από το βρέφος πήγε σε ενήλικα γιατί αυτή την πάθηση την έχουν μόνο ενήλικες», ανέφερε ο κ. Ζιάκας. Στο ερώτημα εάν το μόσχευμα από ένα βρέφος αρκεί για την κάλυψη της ανάγκης ενός ενήλικα, απάντησε ότι το φυσιολογικό μάτι ενός ενήλικα έχει τρεις χιλιάδες κύτταρα, ενώ ενός παιδιού έχει πέντε χιλιάδες, δηλαδή σχεδόν διπλάσια, τονίζοντας, παράλληλα, ότι είναι τεχνικά δύσκολο να γίνει μια τέτοια μεταμόσχευση.

Η ανάγκη για μεταμόσχευση κερατοειδούς στην Ελλάδα είναι πολύ μεγαλύτερη της προσφοράς που υπάρχει από δωρητές οργάνων. «Στόχος μου είναι η αξιοποίηση όλο και περισσότερων μοσχευμάτων, και αν είναι δυνατόν από ένα δότη να παρασκευάζονται παραπάνω από δύο, έως και τέσσερα μοσχεύματα κερατοειδούς, με αποτέλεσμα την αύξηση του αριθμού των μεταμοσχεύσεων και τη μείωση της τυφλότητας», προσέθεσε ο κ. Ζιάκας.

Το μόσχευμα προήλθε από δωρεά των γονέων ενός βρέφους που κατέληξε και η μεταμόσχευση πραγματοποιήθηκε τον Μάρτιο του 2017, από ιατρική ομάδα της Μονάδας Εφαρμογής Ιστών Κερατοειδούς, υπό τον διευθυντή της, κ. Ζιάκα. Αξίζει να σημειωθεί ότι στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ, λειτουργεί η μοναδική Τράπεζα Κερατοειδών στην Ελλάδα.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου