Κατασκεύασαν 3D εκτυπωτή που τυπώνει διάφορα στρώματα δέρματος

Ερευνητές στον Καναδά δημιούργησαν τον πρώτο φορητό τρισδιάστατο βιοεκτυπωτή, ο οποίος εκτυπώνει και εναποθέτει διαδοχικά στρώματα δέρματος, ώστε να καλύψει επί τόπου ακόμη και βαθιές πληγές ενός ασθενούς.   



Η συσκευή επιτρέπει στο γιατρό να παράγει ιστό δέρματος και να τον τοποθετεί πάνω στο τραύμα μέσα σε δύο λεπτά το πολύ.   

Οι ερευνητές των Σχολών Ιατρικής και Εφαρμοσμένης Επιστήμης & Τεχνολογίας του Πανεπιστημίου του Τορόντο, με επικεφαλής τον αναπληρωτή καθηγητή 'Αξελ Γκούντερ, έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό βιοϊατρικής τεχνολογίας "Lab on a Chip".   

Στους ασθενείς με βαθιά τραύματα και τα τρία στρώματα του δέρματος (επιδερμίδα, δερμίδα, υποδερμίδα) μπορεί να έχουν υποστεί σοβαρές βλάβες. Η προτιμώμενη θεραπεία σήμερα είναι η μεταμόσχευση δέρματος από υγιή δωρητή, που όμως συχνά αφήνει ακάλυπτο ένα μέρος του τραύματος.   

Από την άλλη, οι περισσότεροι σημερινοί 3D-βιοεκτυπωτές είναι ογκώδεις, αργοί, ακριβοί και ασύμβατοι με τις αναγκαίες κλινικές εφαρμογές. Ο νέος φορητός εκτυπωτής δέρματος, με μέγεθος ενός μικρού κουτιού παπουτσιών και βάρος λιγότερο από ένα κιλό, λύνει αυτά τα προβλήματα, γι' αυτό θεωρείται σημαντικό βήμα προόδου.   

Το βιο-μελάνι του αποτελείται από πρωτεϊνικά βιοϋλικά, μεταξύ άλλων κολλαγόνο και φιμπρίνη, που βοηθούν στην αποκατάσταση της ακεραιότητας του δέρματος. Η συσκευή, που είναι εύκολη στη χρήση, θα πρέπει να δοκιμασθεί σε ανθρώπους, προτού αξιοποιηθεί κλινικά. 



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου