Ασυνήθιστη εξελικτική πορεία ακολουθούν τα κοράκια

Μια νέα μελέτη δείχνει ότι τα κοράκια ακολουθούν μια ασυνήθιστη εξελικτική πορεία. Χρησιμοποιώντας δείγματα dna που ελήφθησαν από κοράκια για σχεδόν είκοσι χρόνια, η μελέτη αποδεικνύει ότι τα κοινά κοράκια στη δυτική ακτή της Βόρειας Αμερικής είχαν χωριστεί σε τρεις γενετικά διαφορετικές ομάδες. 
Δύο από αυτές τις γενεές φαίνεται να βρίσκονται σε διαδικασία επαναφοράς τους σε μια, αναφέρουν επιστήμονες στο περιοδικό Nature Communications.   

«Συνήθως έχουμε την τάση να σκεφτόμαστε την εξέλιξη των ειδών ως δένδρο διακλάδωσης με νέα είδη να χωρίζονται ως ξεχωριστά κλαδιά», λέει η Anna Kearns, εξελικτικός βιολόγος στο Smithsonian Conservation Biology Institute. Η επιστήμονας σημειώνει πως σπάνια βλέπουμε δύο κλαδιά να ενώνονται πάλι.   

Και ενώ αυτές οι γενιές κορακιών είχαν γίνει ξεχωριστά είδη τώρα έχουν αρχίσει να γίνονται πάλι ένα. Οι επιστήμονες αποκαλούν αυτή τη διαδικασία "δικτυωτή εξέλιξη" και είναι κάτι που έχει παρατηρηθεί σε ελάχιστα είδη και ποτέ σε πουλιά.   

Τα ευρήματα δείχνουν όμως ότι πολλά άλλα είδη μπορεί να έχουν εξελιχθεί «αντίστροφα» από τη συγχώνευση ειδών και υπογραμμίζουν πόσο πολύπλοκη είναι η ίδια η έννοια ενός είδους. Αν και θεωρείται ότι δύο είδη δεν μπορούν να αλληλοσυμπληρώνονται, λένε οι επιστήμονες, η βιολογία δεν είναι πάντα τόσο ξεκάθαρη.   

Σήμερα, το κοινό κοράκι είναι ένα μεγάλο, μαύρο πουλί με υψηλή νοημοσύνη που τρώει σχεδόν τα πάντα, από τρωκτικά και έντομα μέχρι και σκουπίδια. Αλλά το κοράκι που συναντάμε στη Βόρεια Αμερική σήμερα δεν ήταν πάντα το ίδιο πουλί.   

Πριν από τρία εκατομμύρια χρόνια, υπήρχε ένας άμεσος πρόγονος των σημερινών κορακιών. Αυτό το είδος διασπάστηκε σταδιακά σε δύο και κατά τη διάρκεια των τελευταίων δύο εκατομμυρίων ετών, φαίνεται πως υπήρξε ακόμη ένας διαχωρισμός.   

Επιπλέον, η ανίχνευση DNA υποδηλώνει ότι αυτές οι διασπάσεις έχουν επηρεάσει το DNA και συγχώνευση φαίνεται ότι είναι ακόμα σε εξέλιξη σήμερα. Το αν και πότε θα υπάρξει πλήρης ολοκλήρωσή της είναι κάτι που ακόμη δεν μπορεί να προβλεφθεί.   

Ωστόσο, ακόμα και αν τα πτηνά συγχωνευτούν τεχνικά σε ένα είδος, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι οι αλλαγές συμβαίνουν στην πορεία και πως το είδος αυτό δεν θα είναι ακριβώς το ίδιο κοινό κοράκι με αυτό που ήταν πριν.   

«Αυτή είναι μια συναρπαστική μελέτη, αποδεικνύοντας, για άλλη μια φορά, ότι αυτό που θεωρούμε ως το δέντρο της ζωής δεν είναι κάτι απλό», λέει ο Adam Siepel, γενετιστής στο Cold Spring Harbor Laboratory στο Long Island. Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου