Η μαγνητική τομογραφία σώζει από τον καρκίνο του προστάτη

Οι άνδρες για τους οποίους υπάρχει υποψία καρκίνου του προστάτη, πρέπει να υποβάλλονται πρώτα σε μαγνητική τομογραφία και στη συνέχεια σε στοχευμένη βιοψία, σύμφωνα με μια νέα μεγάλη διεθνή επιστημονική έρευνα. 
Η μελέτη κατέληξε στο συμπέρασμα ότι με τον τρόπο αυτό μπορούν να σωθούν χιλιάδες ζωές και παράλληλα πολλοί άνδρες να απαλλαγούν από περιττές βιοψίες, οι οποίες σήμερα συνήθως αποτελούν την πρώτη επιλογή του γιατρού.   

Μια μαγνητική τομογραφία μαζί με βιοψία είναι κατά 12% πιθανότερο να ανιχνεύσει επικίνδυνους όγκους από μια «σκέτη» βιοψία. Επίσης, αν προηγηθεί μια μαγνητική τομογραφία, ο αριθμός των ανδρών που κάνουν περιττή βιοψία, είναι δυνατό να μειωθεί κατά 28%.   

Οι επιστήμονες εκτίμησαν ότι με τη νέα στρατηγική (πρώτα μαγνητική και μετά βιοψία, αν χρειάζεται) πάνω από το ένα τέταρτο του περίπου ενός εκατομμυρίου ανδρών που κάνουν βιοψία προστάτη στην Ευρώπη κάθε χρόνο, «θα μπορούσαν να την αποφύγουν με ασφάλεια».   

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον δρα Βιρού Κασιβισβανάθαν του Τμήματος Χειρουργικής και Επεμβατικής Επιστήμης του Πανεπιστημιακού Κολλεγίου του Λονδίνου (UCL), που έκαναν τη σχετική ανακοίνωση στο ετήσιο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Ουρολογίας στην Κοπεγχάγη και ταυτόχρονη δημοσίευση στο αμερικανικό ιατρικό περιοδικό "New England Journal of Medicine", πραγματοποίησαν συγκριτική κλινική δοκιμή με 500 άνδρες, ύποπτους για καρκίνο του προστάτη.   

Οι ασθενείς εξετάσθηκαν είτε μόνο με βιοψία, είτε με μαγνητική τομογραφία, μετά την οποία ακολούθησε βιοψία μόνο όταν η μαγνητική έδειξε κάτι αφύσικο.   

Η πολυκεντρική τυχαιοποιημένη κλινική δοκιμή με την ονομασία Precision Trial, που έγινε σε 11 χώρες, έδειξε ότι οι 71 από τους 252 άνδρες (το 28%) της δεύτερης ομάδας της μαγνητικής απέφυγαν να κάνουν μετά βιοψία, επειδή η τομογραφία τους ήταν «καθαρή». Από όσους έκαναν βιοψία, εντοπίσθηκε κλινικά σημαντικός καρκίνος στους 95 από τους 252 (στο 38%), έναντι 64 από τους 248 (ποσοστό 26%) που είχαν κάνει εξαρχής μόνο βιοψία. Ο καρκίνος του προστάτη είναι ο συχνότερος ανδρικός καρκίνος, με περίπου 400.000 νέα περιστατικά στην Ευρώπη κάθε χρόνο.   

Η βιοψία γίνεται συνήθως με τοπική αναισθησία μέσω του πρωκτού, με την καθοδήγηση υπερήχων, έτσι ώστε να ληφθούν με βελόνα τουλάχιστον δέκα έως 12 δείγματα από διαφορετικές περιοχές του προστάτη. Σε ορισμένες περιπτώσεις η εξέταση χάνει υπαρκτούς όγκους, ενώ μπορεί να έχει παρενέργειες όπως μόλυνση.   

«Η μελέτη μας δείχνει ότι, στους άνδρες που πρέπει να κάνουν την πρώτη τους εξέταση για καρκίνο του προστάτη, η αρχική χρήση μαγνητικής τομογραφίας για να ανιχνεύσει έναν πιθανό καρκίνο και η διενέργεια στη συνέχεια μιας στοχευμένης βιοψίας του προστάτη με βάση τις πληροφορίες από την τομογραφία, οδηγεί στον εντοπισμό περισσότερων καρκίνων, από ό,τι ο παραδοσιακός τρόπος της άμεσης βιοψίας που ακολουθείται εδώ και 25 χρόνια» δήλωσε ο Κασιβισβανάθαν.   

Πρόσθεσε ότι «οι ασθενείς που έκαναν πρώτα μαγνητική τομογραφία, έχουν λιγότερες παρενέργειες σε σχέση με όσους έκαναν απλώς βιοψία. Αυτό οφείλεται στο ότι η μαγνητική τομογραφία επιτρέπει σε μερικούς άνδρες να αποφύγουν τη βιοψία, ενώ σε όσους χρειάζονται βιοψία, η τομογραφία μπορεί να δείξει καλύτερα ποιά ακριβώς περιοχή του προστάτη πρέπει να διερευνηθεί, έτσι ώστε δεν χρειάζεται να λαμβάνονται τυχαία δείγματα από όλο τον προστάτη». 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου