Κατεγράφη για πρώτη φορά το ζευγάρωμα του angler-fish (video)

Το τερατόμορφο angler-fish (ψάρι-αγκίστρι) ζει στα πιο βαθιά μέρη των θαλασσών και έχει πάρει την ονομασία τους από την λαμπερή «ράβδο αλιείας» που εκτείνεται από το ραχιαίο πτερύγιο του.   
Οι επιστήμονες μελετούν με πολύ προσοχή τη ζωή αυτών πλασμάτων καθώς σπάνια μπορούν να τα εντοπίσουν και να μάθουν τα μυστικά της ζωής τους στα σκοτεινά βάθη των ωκεανών.   

Το βίντεο αυτό είναι το πρώτο που καταγράφει το ζευγάρωμα των ψαριών αυτού του είδους.   

Όπως αναφέρει η Katie Langin στο επιστημονικό περιοδικό Science Magazine, αυτό το πρωτοφανές υλικό καταγράφηκε από τους κινηματογραφιστές άγριας ζωής Kirsten και Joachim Jakobsen που εξερευνούσαν μια περιοχή κοντά στις Αζόρες για λογαριασμό του Ιδρύματος Rebikoff-Niggeler και η κινηματογράφηση έγινε σε βάθος 2.600 ποδιών.   

Στο βίντεο διακρίνεται ένα επιβλητικό θηλυκό το οποίο έχει εκτείνει τα φωτεινά του νήματα και κινείται νωχελικά στο νερό. Ακριβώς από κάτω του βρίσκεται το αρσενικό ψάρι, αλλά είναι τόσο μικρό που δύσκολα διακρίνεται και είναι προσκολλημένο στην κοιλιά της συντρόφου του.   

Το ζευγάρι αυτό έχει συγχωνευθεί σε αυτό που οι βιολόγοι ονομάζουν σεξουαλικό παρασιτισμό. το αρσενικό λαμβάνει προστασία και πολύτιμα θρεπτικά συστατικά από το κυκλοφορικό σύστημα της συντρόφου και σε αντάλλαγμα το θηλυκό έχει μια σταθερή παροχή σπέρματος κάθε φορά που είναι έτοιμη να γεννήσει.

Το βίντεο εστάλη στον Ted Pietsch, ερευνητή στο Πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον στο Σιάτλ, ο οποίος είπε: «Έχω μελετήσει αυτά τα ζώα για το μεγαλύτερο μέρος της ζωής μου και δεν έχω δει ποτέ κάτι τέτοιο».   
Έως τώρα η μόνη απόδειξε για τη συγχώνευση αυτή προέρχονταν από νεκρά ψάρια που παρέμεναν προσκολλημένα και μετά το θάνατο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου