Μετά από έναν χρόνο στο διάστημα ο Σκοτ Κέλι έχει διαφορετική γονιδιακή έκφραση από τον δίδυμό του

Η NASA επιβεβαίωσε πρόσφατα πως, μετά από έναν χρόνο στον διεθνή διαστημικό σταθμό, η γονιδιακή έκφραση στον Αμερικανό αστροναύτη Σκοτ Κέλι παρουσιάζει σημαντικές διαφορές από αυτή στον δίδυμο αδελφό του.   





Μετά από 12 μήνες στο διάστημα, η μεταβολή είναι τεράστια όχι μόνο σε μεγάλη κλίμακα (κακή όραση, οστεοπόρωση κλπ) αλλά ακόμα και σε επίπεδο γονιδίων.   

Αν και έχουν περάσει δύο χρόνια από την επιστροφή του στη Γη, το 7% των γονιδίων του Σκοτ Κελί εξακολουθεί να παρουσιάζει σημαντικές διαφορές στην έκφραση, συγκριτικά με τον ομοζυγωτικό του δίδυμο, Μαρκ.   

Η αποστολή «A Year In Space παρακολούθησε της μεταβολές στον οργανισμό του Σκοτ, συγκρίνοντας την κατάσταση της υγείας του πριν την αναχώρησή του για τον ISS, κατά την διάρκεια της παραμονής του εκεί και μετά την επιστροφή του.

Στόχος του διεθνούς προγράμματος «Year In Space» ήταν η συλλογή δεδομένων σχετικά με τη συμπεριφορά και τις αντοχές της ανθρώπινης φυσιολογίας σε χρονικά παρατεταμένες συνθήκες διαστήματος. Στο πλευρό του, η Roscosmos έστειλε τον 55χρονο κοσμοναύτη Μίκαηλ Κορνιένκο για τον ίδιο ακριβώς σκοπό.   


«Διπλή βάρδια»   

Οι τυπικές αποστολές στον ISS διαρκούν ακριβώς το μισό, 6 μήνες, και τα παλιά πληρώματα αντικαθίστανται από τα καινούργια μετά από διαστημική συγκατοίκηση τριών μηνών.   

Όλον αυτόν τον καιρό, οι επιστήμονες είχαν το προνόμιο να συγκρίνουν την φυσική κατάσταση και την πορεία της υγείας του Σκοτ σε αντιπαραβολή με τον δίδυμο αδελφό του (επίσης αστροναύτη) που όμως παρέμεινε στην Γη.   

Έτσι, μπορεί ο Σκοτ να έχει ήδη βγει στη σύνταξη, αλλά η NASA εξακολουθεί να παρακολουθεί την υγεία του.   

Όπως προκύπτει από τις εξετάσεις της Αμερικανικής Υπηρεσίας Διαστήματος και Αεροναυπηγικής, οι δύο δίδυμοι δεν είναι πλέον γενετικά πανομοιότυποι.


Οι αλλαγές στο 7% της γονιδιακής έκφρασης του Σκοτ σηματοδοτούν μακροχρόνια μεταβολή σε τουλάχιστον 5 βασικές λειτουργίες του οργανισμού του.   

Όπως προκύπτει από το «ανθρώπινο πειραματόζωο», το ταξίδι στο Διάστημα συνδέεται με μειωμένα επίπεδα οξυγόνωσης, φλεγμονές και μεταβολικές διαταραχές που επηρεάζουν την έκφραση των γονιδίων.   

Ο ερευνητής Chris Mason, του Weill Cornell Medicine παρακολούθησε από κοντά τα «διαστημικά γονίδια» του Κέλι.   

Αν και των 93% των διαφορών στην έκφραση των γονιδίων επέστρεψε στα «γήινα επίπεδα», το υπόλοιπο παραμένει διαταραγμένο, δύο χρόνια μετά το τέλος της αποστολής.   

Αρκετές από αυτές τις μεταλλάξεις που εντοπίσθηκαν μετά την επιστροφή από τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό οφείλονται στις πιέσεις και τις κυριολεκτικά εξωγήινες προκλήσεις που δέχεται το ανθρώπινο σώμα, κατά το ταξίδι και την παραμονή στο Διάστημα.   

Μία από τις πιο σημαντικές αλλαγές που εντόπισε ο Mason ήταν αυτή στα τελομερή των χρωμοσωμάτων του Σκοτ που υποδεικνύουν αλλαγές στο ρυθμό γήρανσης.   

Κατά τους ερευνητές οι αλλαγές που ταλαιπωρούν τον οργανισμό του Σκοτ Κέλι οφείλονται κυρίως στις ακτινοβολίες, την έλλειψη βαρύτητας και τον περιορισμό των θερμίδων στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό.   


Συνολικά, δέκα διαφορετικές ομάδες παρακολουθούν την υγεία του Κέλι, συλλέγοντας κάθε δυνατή πληροφορία από τους δίδυμους για τα βακτήρια, τα οστά και το ανοσοποιητικό τους σύστημα.   

Στο πλαίσιο των απώτερων σχεδίων της NASA για μία επανδρωμένη αποστολή στον Άρη διάρκειας τριών ετών, η Υπηρεσία θέλει να μάθει «τα πάντα» για την μακροχρόνια παραμονή των ανθρώπων έξω από το φυσικό τους περιβάλλον, χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά από τη Γη. 



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου