Τα ψάρια τραγουδούν όπως τα πουλιά

Τα ψάρια πιστεύεται ευρέως ότι είναι σιωπηλά πλάσματα, αλλά νέα στοιχεία δείχνουν ότι ορισμένα είδη ψαριών τραγουδούν μαζί στη θάλασσα. Ακριβώς όπως πολλά πουλιά, τραγουδούν καθημερινά κατά την αυγή και το σούρουπο.




Οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Κέρτιν στο Περθ της Αυστραλίας, χρησιμοποίησαν καταγραφείς θορύβου σε διαφορετικά σημεία στα ανοικτά των ακτών του Πορτ Χέντλαντ στη Δυτική Αυστραλία και κατέγραψαν διακριτά «τραγούδια» στον ωκεανό σε διαφορετικές χρονικές στιγμές της ημέρας, ιδίως την αυγή και το σούρουπο, και κυρίως νωρίς την άνοιξη και στο τέλος του καλοκαιριού.

«Μερικά ζεύγη τραγουδιών από την ίδια ημέρα παρουσίασαν διάφορους συνδυασμούς διαχωρισμού χρόνου και συχνότητας, ενώ άλλα εμφάνισαν μεγαλύτερη επικάλυψη», αναφέρει η έρευνα, με επικεφαλής τον Ρόμπερτ Μακώλεϋ.

Παρά το γεγονός ότι τα ψάρια θεωρούνται σιωπηλά πλάσματα σε αντίθεση με θορυβώδη πουλιά και θηλαστικά, στην πραγματικότητα είναι λογικό να φέρονται ακριβώς όπως τα άλλα ζώα, αναφέρει η έρευνα.

Ο ήχος έχει επίσης σημαντικό ρόλο σε μια σειρά από συμπεριφορές ψαριών, όπως οι εδαφικές διαφορές, η αναπαραγωγή και η διατροφή. Τα νυκτόβια αρπακτικά ψάρια, για παράδειγμα, χρησιμοποιούν καλέσματα ώστε να μένουν όλα μαζί, όταν κυνηγούν. Τα ψάρια που κυνηγούν κατά τη διάρκεια της ημέρας, επίσης, χρησιμοποιούν τον ήχο για να υπερασπιστούν το έδαφός τους.

Η ανθρωπογενής ηχορύπανση των ωκεανών μπορεί να έχει αρνητικές συνέπειες για τα θαλάσσια πλάσματα. Οι θόρυβοι των πλοίων, για παράδειγμα, εμποδίζουν την ικανότητα επικοινωνίας των απειλούμενων φαλαινών.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου