Λίγο αλκοόλ δεν επηρεάζει τη γονιμότητα

Η ήπια κατανάλωση οινοπνεύματος δεν επηρεάζει τη γυναικεία γονιμότητα, αναφέρει πρόσφατη μελέτη. Αντιθέτως, φαίνεται ότι οι μεγάλες δόσεις οινοπνεύματος μπορούν να επηρεάσουν την ικανότητα μιας γυναίκας να μείνει έγκυος.








Δανοί ερευνητές μελέτησαν 6.120 γυναίκες, οι οποίες προσπαθούσαν να συλλάβουν και οι οποίες βρίσκονταν σε σταθερές σχέσεις με μόνιμους συντρόφους. Οι γυναίκες που συμμετείχαν κατέγραφαν τα οινοπνευματώδη ποτά που κατανάλωναν, ενώ συμπλήρωσαν και ερωτηματολόγια σχετικά με τις συνήθειές τους. Στο τέλος της μελέτης 4.210 γυναίκες κυοφορούσαν.

Οπως διαπιστώθηκε, οι γυναίκες που έπιναν ένα έως 13 ποτήρια κρασί την εβδομάδα δεν είχαν λιγότερες πιθανότητες να συλλάβουν συγκριτικά με αυτές που απείχαν από την κατανάλωση οινοπνεύματος. Αντιθέτως γυναίκες που έπιναν περισσότερο, τουλάχιστον δύο μπουκάλια κρασί εβδομαδιαίως, φαίνεται ότι είχαν πρόβλημα να συλλάβουν. Ειδικότερα η βαριά κατανάλωση αλκοόλ συνδέεται με μείωση της τάξης του 18% στη γονιμότητα, παρότι όπως επισημαίνουν οι ερευνητές το αποτέλεσμα αυτό δεν έχει στατιστικό ενδιαφέρον.

Στη μελέτη, η οποία δημοσιεύεται στην επιθεώρηση BMJ Open, συμμετείχαν έξι χιλιάδες γυναίκες που οι ερευνητές παρακολούθησαν επί εννιά χρόνια. Κάποιες από αυτές τις γυναίκες είχαν ήδη παιδιά και άλλες όχι. Οι ερευνητές προκειμένου να εξαγάγουν τα συμπεράσματά τους συνυπολόγισαν τους διάφορους παράγοντες, όπως η χρονική στιγμή και η συχνότητα της σεξουαλικής επαφής. Ωστόσο, δεν είχαν καμία πληροφόρηση για την κατανάλωση οινοπνεύματος από τους άνδρες συντρόφους τους. Οπως είναι γνωστό, το οινόπνευμα επηρεάζει τα σπερματοζωάρια.

Η βασική ερευνήτρια, η οποία υπογράφει τη μελέτη, η Ελεν Μίκελσεν του Πανεπιστημίου του Ααρχούς, προειδοποιεί, πάντως, ότι μία γυναίκα μπορεί να εγκυμονεί χωρίς να το γνωρίζει και ότι πρέπει να ληφθούν πολλαπλοί παράγοντες υπ’ όψιν στην προσπάθεια μιας εγκυμοσύνης. Ωστόσο, η ίδια δεν θέλησε να δώσει κάποιες συμβουλές σχετικά με την κατανάλωση οινοπνεύματος που πρέπει να κάνουν. «Αν γνωρίζεις ότι δεν εγκυμονείς, αν έχεις υποβληθεί σε έλεγχο, τα αποτελέσματα της μελέτης υποδεικνύουν ότι δεν υπάρχει κάποιος κίνδυνος από την κατανάλωση οινοπνεύματος. Ομως αυτό δεν λέει πολλά πράγματα για τη γενικότερη επίδραση που έχει το αλκοόλ στην ανθρώπινη υγεία», επισημαίνει η Μίκελσεν.

Την ίδια στιγμή, μία άλλη επιστημονική ανακάλυψη υποδεικνύει γιατί, σε πολλούς ανθρώπους, είναι εξαιρετικά δύσκολο να απολαύσουν ένα μόνο ποτήρι κρασί η ουίσκι αλλά πρέπει να υπερβάλουν. Οι ερευνητές του πολιτειακού πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον, του Πανεπιστημίου Υγείας και Επιστημών του Ορεγκον και της Υπηρεσίας Παλαιμάχων του Πόρτλαντ υποστηρίζουν ότι αυτή η ακόρεστη ανάγκη για ποτό οφείλεται στα εγκεφαλικά μας κυκλώματα και έκαναν τις παρατηρήσεις τους σε δύο ποντίκια, που ονομάζονταν D2 και B6. Το πρώτο, το D2, ήταν συνεσταλμένο, ήξερε τα όριά του και σταματούσε έπειτα από ένα ή δύο ποτά. Το ποντίκι Β6 έπινε τρεις φορές όσο το πρώτο ποντίκι αλλά είχε και μεγαλύτερη αντοχή στο ποτό. Ο λόγος της διαφοράς των δύο ποντικών επικεντρώνεται στην παρεγκεφαλίδα του εγκεφάλου και σε κάποιους μικρούς νευρώνες που εντοπίζονται εκεί. Πάνω τους έχουν κάποιες πρωτεΐνες, τους υποδοχείς GABAA, που δρουν σαν «αστυνομικοί» για τα ηλεκτρικά σήματα του νευρικού συστήματος.

Το οινόπνευμα ενισχύει τα σήματα από τους υποδοχείς GABAA περιορίζοντας την ενεργοποίηση των κυκλωμάτων του εγκεφάλου και έτσι μειώνει το άγχος και τις κοινωνικές αναστολές. Οπως διαπιστώθηκε, όταν έπινε το ποντίκι B6 η λειτουργία των υποδοχέων είχε ανασταλεί, κάτι που δεν συνέβαινε με το ποντίκι D2.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου