Βρέθηκε το Philae στην επιφάνεια του κομήτη 67P

Λιγότερο από έναν μήνα πριν το τέλος της αποστολής, η κάμερα υψηλής ανάλυσης του διαστημοπλοίου Rosetta εντόπισε το σκάφος προσεδάφισης Philae πάνω στην επιφάνεια του κομήτη 67P/ Churyumov- Gerasimenko.




Τις εικόνες τράβηξε στις 2 Σεπτεμβρίου η κάμερα OSIRIS, καθώς το διαστημικό σκάφος έφτανε σε απόσταση 2,7 χλμ από την επιφάνεια του κομήτη. Σε αυτές φαίνεται το κύριο σώμα του Philae, μαζί με δύο από τα τρία πόδια του. Οι εικόνες επίσης αποκαλύπτουν τον προσανατολισμό του, που κάνει κατανοητό το γιατί ήταν δύσκολη η επικοινωνία μαζί του μετά την προσεδάφισή του στις 12 Νοεμβρίου 2014.

Το Philae είχε θεαθεί τελευταία φορά όταν ακούμπησε πρώτα στο σημείο «Αγκιλκία», αναπήδησε και μετά πέταξε για άλλες δύο ώρες σε ένα σημείο που ονομάστηκε «Άβυδος». Μετά από τρεις ημέρες, η κύρια μπαταρία του εξαντλήθηκε και το σκάφος μπήκε σε κατάσταση νάρκης, από την οποία αφυπνίστηκε και είχε σύντομες επικοινωνίες με τη Rosetta τον Ιούνιο και τον Ιούλιο του 2015, καθώς ο κομήτης πλησίαζε τον ήλιο. Ωστόσο, δεν ήταν γνωστή η ακριβής θέση στην οποία είχε ακουμπήσει- και η ανάλυση μιας σειράς εικόνων με «υποψήφια» αντικείμενα σε μεγάλες αποστάσεις ολοκληρώθηκε πρόσφατα, με τη θέση του να επιβεβαιώνεται.


«Τώρα που η αναζήτηση του σκάφους τελείωσε, είμαστε έτοιμοι για την προσεδάφιση της Rosetta, και ανυπομονούμε να τραβήξουμε ακόμα πιο κοντινές εικόνες του σημείου προσεδάφισης του διαστημοπλοίου» αναφέρει ο Χόλγκερ Σιρκς, επικεφαλής ερευνητής της κάμερας OSIRIS. 
Υπενθυμίζεται ότι σε κάτι λιγότερο από έναν μήνα η Rosetta θα συντριβεί στην επιφάνεια του κομήτη, επιδιώκοντας τη συλλογή όσο το δυνατόν περισσότερων στοιχείων από τη μικρότερη δυνατή απόσταση, με σκοπό την αποκάλυψη των μυστικών που κρύβει η εσωτερική δομή του κομήτη.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου