Έμπολα: πιθανή η μετάλλαξη και μετάδοση μέσω αέρος

Περισσότεροι από 2.500 άνθρωποι έχουν χάσει μέχρι σήμερα τη ζωή τους λόγω της δραματικής εξάπλωσης του ιού Έμπολα Δυτική Αφρική, ενώ πάνω από 5.000 έχουν μολυνθεί. Ωστόσο, οι προβλέψεις των ειδικών φαίνεται να είναι εξαιρετικά δυσοίωνες.Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανακοίνωσε πως αναμένονται χιλιάδες νέα κρούσματα σε εβδομαδιαία βάση στη Σιέρα Λεόνε, τη Γουινέα και τη Νιγηρία μέχρι και τις πρώτες εβδομάδες του Οκτώβρη.


Μερικοί όμως πιστεύουν ότι όσα έχουμε δει μέχρι τώρα είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου.

Σε άρθρο που δημοσίευσε στους New York Times, ο Μάικλ Όστερχολμ, διευθυντής του Ερευνητικού Κέντρου Λοιμωδών Νοσημάτων του Πανεπιστημίου της Μινεσότα, προειδοποιεί ότι δεν αποκλείεται ο Έμπολα να μεταλλαχθεί και το νέο στέλεχος να μεταδίδεται από αέρος.


Είναι αδύνατο να προβλεφθεί αν και πώς θα γίνει η μετάλλαξη, όμως μια τέτοια εξέλιξη θα είναι τουλάχιστον καταστροφική.

Τα μέχρι τώρα γνωστά στελέχη του Έμπολα μεταδίδονται μόνο με την άμεση επαφή με τα σωματικά υγρά του ασθενούς (π.χ. το αίμα, ούρα, κόπρανα).


Ο Όστερχολμ προειδοποιεί ότι ιοί όμοιοι με τον Έμπολα έχουν τη δυνατότητα να μεταλλάσσονται και κάτι αντίστοιχο θα μπορούσε να συμβεί και τώρα. Παίρνοντας σαν παράδειγμα τον ιό H1N1 που οδήγησε στην πανδημία γρίπης των πτηνών το 2009, ο Όστερχολμ δηλώνει πως
«αν γίνει μια αντίστοιχη μετάλλαξη και στην περίπτωση του Έμπολα, ο ιός θα μπορεί να μεταδοθεί απλώς και μόνο με τον εισπνεόμενο αέρα».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου