Ελάχιστος χρόνος αρκεί για την εξάπλωση ενός ιού

Οταν ένας ιός φθάσει στο χερούλι μιας πόρτας γραφείου, χρειάζονται ελάχιστες ώρες προκειμένου να ανιχνευθεί στο 40% έως 60% των ατόμων που εργάζονται στον χώρο αυτό, καθώς και στο 40% ώς 60% των επιφανειών που αγγίζονται συχνά. Στο συμπέρασμα αυτό κατέληξε έρευνα του Τσαρλς Τζέρμπα, μικροβιολόγου στο Πανεπιστήμιο της Αριζόνα.


Ο Τζέρμπα, που συνεργάζεται και με την εταιρεία προϊόντων καθαρισμού γραφείων Coverall, διαπίστωσε στην έρευνά του ότι η εξάπλωση του ιού εμποδίζεται αν οι εργαζόμενοι χρησιμοποιούν σε τακτά χρονικά διαστήματα αντισηπτικά.

Για την έρευνά του, ο Τζέρμπα χρησιμοποίησε βακτηριοφάγους, δηλαδή ιούς που δεν βλάπτουν την ανθρώπινη υγεία αλλά επιτίθενται στα βακτηρίδια. Το μέγεθος, το σχήμα και η ανθεκτικότητα του βακτηριοφάγου MS-2 είναι παρόμοια με αυτά του νοροϊού που προξενεί γαστρεντερίτιδα.


Στον χώρο του καφέ

Σε ένα από τα πειράματά του, ο Τζέρμπα τοποθέτησε ιούς στις πόρτες γραφείου με 80 εργαζομένους. Μέσα σε τρεις ώρες, περισσότεροι από ένας στους δύο εργαζομένους είχαν τον MS-2 στα χέρια τους. Το δωμάτιο στο οποίο ανιχνεύθηκαν μεγαλύτερες συγκεντρώσεις του ιού ήταν ο χώρος διαλείμματος.

«Αυτό που διαπιστώσαμε είναι ότι το πρώτο που μολύνεται είναι ο χώρος στον οποίο οι εργαζόμενοι κάνουν διάλειμμα για καφέ, επειδή πολλοί πηγαίνουν εκεί – είχε μάλιστα μεγαλύτερες συγκεντρώσεις και από την τουαλέτα», είπε ο Τζέρμπα.

Στη συνέχεια της έρευνας, έδωσε στους υπαλλήλους «όπλα μικροβιακού πολέμου», δηλαδή αντισηπτικά και απολυμαντικά τζελ και μαντίλια, παροτρύνοντάς τους επίσης να πλένουν τα χέρια τους με κοινό σαπούνι. Παρόλο που οι υπάλληλοι που δέχθηκαν να χρησιμοποιούν τα προϊόντα ήταν μόλις ένας στους δύο, οι μολυσμένες επιφάνειες μειώθηκαν κατά 80%. Παράλληλα, όταν ξαναμολύνθηκε το γραφείο στο πλαίσιο νέου πειράματος, η συγκέντρωση του ιού ήταν μειωμένη κατά 99%. Ο Τζέρμπα παρουσίασε τη σύνοψη της έρευνάς του στο 54ο συνέδριο αντιμικροβιακής προστασίας και χημειοθεραπείας (ICAAC) στην Ουάσιγκτον.

Διαφορετικό ήταν το συμπέρασμα έρευνας του Πανεπιστημίου Οτάγκο της Νέας Ζηλανδίας, τα αποτελέσματα της οποίας δημοσιεύθηκαν στην επιθεώρηση PLOS Medicine. Οι ερευνητές εξέτασαν τις απουσίες λόγω ασθενείας 2.443 παιδιών σε 68 σχολεία της Νέας Ζηλανδίας. Το κάθε ένα από τα 5χρονα παιδιά που μετείχαν στο πείραμα έλαβε εξειδικευμένο μάθημα για την υγιεινή των χεριών, διάρκειας 30 λεπτών. Στο πλαίσιο του μαθήματος, τα παιδιά διδάχθηκαν να χρησιμοποιούν το απολυμαντικό τζελ που βρισκόταν στην τάξη όταν φτερνίζονται ή βήχουν και κάθε φορά που βγαίνουν από την τάξη. Επειτα από δύο χειμώνες, οι ερευνητές διαπίστωσαν με έκπληξή τους ότι στις απουσίες για λόγους ασθενείας δεν υπήρχε καμία διαφορά ανάμεσα στα παιδιά αυτά και στα παιδιά των σχολείων στις τάξεις των οποίων δεν υπήρχαν απολυμαντικά τζελ.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου