Δυο ηλιακές καταιγίδες πλησιάζουν τη Γη

Μετά απο δύο ισχυρές στεφανιαίες εκρήξεις μάζας στην επιφάνεια του ήλιου, δύο ηλιακές καταιγίδες που έχουν τη δυνατότητα να διαταράξουν τις τηλεπικοινωνίες και τις μονάδες παραγωγής ενέργειας κατευθύνονται προς τη Γη.





«Θα μπορούσαν να προκαλέσουν κάποια προβλήματα στις ραδιοεπικοινωνίες και τα σήματα GPS, καθώς και προβλήματα στην τάση του δικτύου διανομής ηλεκτρικής ενέργειας στα βόρεια γεωγραφικά πλάτη των Ηνωμένων Πολιτειών» δήλωσε ο Τόμς Μπέργκερ, διευθυντής του Κέντρου Πρόγνωσης Διαστημικού Καιρού των ΗΠΑ. «Τα προβλήματα θα είναι διαχειρίσιμα και δεν θα προκαλέσουν σημαντικές διαταραχές στο δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας...»

Οι καταιγίδες είναι το αποτέλεσμα των δύο στεφανιαίων εκρήξεων μάζας στην επιφάνεια του ήλιου. Σύμφωνα με το  Spaceweather.com, την Τρίτη εξερράγη η ηλιακή κηλίδα AR2158, η οποία βρίσκεται ακριβώς απέναντι απο τη Γη και η έκρηξη διήρκεσε πάνω απο 6 ώρες. Η ηλιακή έκλαμψη που ακολούθησε είχε μέγεθος Μ4 στην κλίμακα Ρίχτερ των εκλάψεων του Ηλίου κι όπως συμβαίνει με όλες τις εκλάμψεις μεγάλης διάρκειας, το αποτέλεσμα ήταν ένα CME (στεφανιαία έκρηξη μάζας) πολύ μεγάλης ακτινοβολίας.

Την πρώτη ηλιακή έκλαμψη της Τρίτης ακολούθησε και δεύτερη την Τετάρτη, απο την ίδια ηλιακή κηλίδα, με μέγεθος Χ1. Οι εκλάμψεις της κατηγορίας Χ θεωρούνται οι ισχυρότερες και μπορούν να προκαλέσουν γεωμαγνητικές καταιγίδες μεγάλης διάρκειας.

Σύμφωνα με το Κέντρο πρόβλεψης Διαστημικού Καιρού του Εθνικού Ωκεανογραφικού και Ατμοσφαιρικού Κέντρου των ΗΠΑ (NOAA), οι καταιγίδες, που αναμένονται το βράδυ της Παρασκευής και τα ξημερώματα του Σαββάτου,  θα είναι μετρίου μεγέθους - G2, σε κλίμακα απο G1 ως G5. Καταιγίδες τέτοιου μεγέθους μπορούν να προκαλέσουν ζημιές στους μετασχηματιστές συστημάτων παραγωγής ενέργειας, ειδικά αν έχουν μεγάλη διάρκεια.

Οι στεφανιαίες εκρήξεις μάζας (CME) μπορούν να προκαλέσουν καταστροφικές μαγνητικές καταιγίδες στην περίπτωση που το μαγνητικό πεδίο τους έχει την ίδια πολικότητα με το μαγνητικό πεδίο της Γης. Σε μία τέτοια περίπτωση είναι δυνατόν να προκληθούν βραχυκυκλώματα στα συστήματα παραγωγής ενέργειας, τα οποία πρέπει να τεθούν εκτός λειτουργίας για να μην καταστραφούν. Ομως, τα συστήματα που έχουμε στη διάθεσή μας μέχρι στιγμής, μας επιτρέπουν να ξέρουμε την κατεύθυνση του μαγνητικού πεδίου των CME μόλις μία ώρα πριν χτυπήσουν την Γη.

Το 2012, μια ισχυρή ηλιακή καταιγίδα πέρασε στενά από τη Γη και θα μπορούσε να διαταράξει σοβαρά όλα τα ηλεκτρικά δίκτυα του «σύγχρονου πολιτισμού και να τα φέρει πίσω στο δέκατο όγδοο αιώνα» αποκάλυψε τον περασμένο Ιούλιο NASA. Η καταιγίδα, πέρασε στις 23 Ιουλίου του 2012, ήταν η πιο ισχυρή τα τελευταία 150 χρόνια.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου