Αυτοκτόνησε ερευνητής των «εύκολων» βλαστοκυττάρων

Η έρευνα που αρχικά θεωρήθηκε επανάσταση αποδείχθηκε λίγο μετά ότι ήταν προϊόν εξαπάτησης της επιστημονικής κοινότητας. Όπως φαίνεται ο Yoshiki Sasai δεν άντεξε το βάρος του σκανδάλου στο οποίο συμμετείχε.
Ήταν μια «επαναστατική ανακάλυψη» που σύντομα εξελίχθηκε σε μείζον σκάνδαλο: Οι ερευνητές που ισχυρίστηκαν τον περασμένο Ιανουάριο ότι ανακάλυψαν μια γρήγορη και εύκολη μέθοδο για την παραγωγή πολυδύναμων βλαστοκυττάρων αναγκάστηκαν να αποσύρουν τις μελέτες τους όταν διαπιστώθηκε στη συνέχεια ότι η έρευνα αποτελούσε ένα προϊόν εξαπάτησης της επιστημονικής κοινότητας. 

Οι ερευνητές είχαν κάνει σοβαρά λάθη, είχαν οικειοποιηθεί δεδομένα άλλων ερευνών και είχαν προχωρήσει ακόμη και σε... photoshop για να στηρίξουν τα αποτελέσματα των πειραμάτων τους. Φυσικά η μελέτη τελικά αποσύρθηκε και οι μετέχοντες σε αυτή έγιναν αντικείμενο εξαιρετικά δυσμενών σχολίων από τους συναδέλφους τους σε όλο τον κόσμο. Ένας από τους συμμετέχοντες στην έρευνα και πιο συγκεκριμένα ένας από τους επιβλέποντες ο Yoshiki Sasai αυτοκτόνησε. 

Όπως ανακοίνωσαν οι αστυνομικές αρχές της Ιαπωνίας ο επιστήμονας απαγχονίστηκε και η έρευνα που διεξήχθη απέκλεισε την πιθανότητα εγκληματικής ενέργειας.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου