Αλεξίπτωτο πλαγιάς

Το αλεξίπτωτο πλαγιάς αποτελεί την νεώτερη και απλούστερη μορφή ατομικής ανεμοπορίας. Είναι η ανεμοπορία τσέπης. Χρειάζεται ένα σακίδιο μικρού βάρους, μια πλαγιά βουνού με μικρή κλίση εδάφους για την απογείωσή μας και λίγες ημέρες εκπαίδευσης για να βρεθούμε στον αέρα, εκπληρώνοντας το όνειρο του Ίκαρου. 




Ο δρόμος για την πλήρη κατάκτηση του αθλήματος είναι μακρύς και προσφέρει ικανοποίηση σε όλα τα στάδια του. Oι φίλοι πιλότοι ανεμοπτέρων είδαν με δυσπιστία να εξαπλώνεται πρώτα το αιωρόπτερο και μετά το αλεξίπτωτο πλαγιάς. Ο λόγος της εξάπλωσης αυτής είναι η απλότητα των χειρισμών, η ευκολία μεταφοράς και το χαμηλό κόστος αγοράς. Συνέβαλε σημαντικά και η μοναδική “απ’ευθείας” επαφή με τον αέρα, κάτι που τα άλλα μέσα δεν προσφέρουν σε ανάλογο βαθμό. Σήμερα έχει συντριπτικά μεγαλύτερο αριθμό αθλητών από τα συγγενή αεραθλήματα, όπως το ανεμόπτερο, το αιωρόπτερο και το swift. 

Χιλιάδες άνθρωποι ασχολούνται με το άθλημα αυτό. Οι πλαγιές των βουνών δεν είναι πια άδειες. Πολύχρωμες πτητικές συσκευές και ξεχωριστοί άνθρωποι, δίνουν μια ενδιαφέρουσα εικόνα. Είναι ένα άθλημα για όλες τις εποχές του χρόνου, για άνδρες και γυναίκες κάθε ηλικίας. Θεωρείται βέβαια σε προχωρημένο στάδιο, άθλημα για ενηλίκους αν και σήμερα οι κατασκευαστές έχουν στην γκάμα τους αλεξίπτωτα για έφηβους και παιδιά. Ίσως είναι σωστότερο να πούμε ότι είναι ένα άθλημα για συνετούς και σκεπτόμενους ανθρώπους.

Καλός αεραθλητής είναι αυτός που προβλέπει την κατάσταση που θα βρεθεί σε λίγο και έχει λάβει τα μέτρα του. Είναι συνοπτικά:

  • Γνώστης της θεωρίας
  • Πετάει πολύ και
  • Προνοεί


Τι χρειάζεται για να ασχοληθεί κάποιος με αυτό το άθλημα;

Είναι σημαντικό να βρείτε μία σχολή με πτυχιούχο εκπαιδευτή και τα πράγματα θα γίνουν απλά. Γίνετε μέλη μίας λέσχης αεραθλητισμού η μιας εγκεκριμένης σχολής και ξεκινήστε σωστά, δίπλα σε έναν έμπειρο εκπαιδευτή. Ποτέ μην εμπιστευτείτε κάποιον που δεν έχει την εμπειρία της εκπαίδευσης έστω και εάν πετά άριστα και ασφαλώς ποτέ μην προσπαθήσετε να μάθετε μόνοι σας. Ο εκπαιδευόμενος πιλότος πρέπει να έχει κατάλληλη ενδυμασία για τις καιρικές συνθήκες της εποχής, μποτάκια ορειβασίας και ελαφρά γάντια. Το πτητικό εξοπλισμό τον παρέχει η σχολή εκπαίδευσης. Ο σάκος που περιέχει το κράνος, την ζώνη και το αλεξίπτωτο πλαγιάς, είναι βάρους 10-15 κιλών. Εάν έχετε κάποιο πρόβλημα υγείας μην διστάσετε να το συζητήσετε με τον εκπαιδευτή σας, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι χρειάζεται κάποιος κάτι πέρα από μια κανονική φυσική κατάσταση. Μία προληπτική ιατρική εξέταση είναι χρήσιμη και απαραίτητη στους ανθρώπους που έχουν κάποιο πρόβλημα υγείας. Ένα χρήσιμο προσόν είναι να γνωρίζετε οδήγηση αυτοκινήτου, διότι όταν θα βρεθείτε στο βουνό θα καταλάβετε ότι μπορείτε να κατεβάσετε το αυτοκίνητο από τον χώρο απογείωσης και να περισυλλέξετε κάποιον πιλότο, προσφέροντας με αυτό τον τρόπο πολύτιμη βοήθεια σε ανθρώπους που θα βοηθήσουν εσάς την επόμενη φορά. Η πρώτη σας επαφή με το άθλημα, μπορεί να γίνει με πτήση διπλού αλεξίπτωτου από έμπειρο πιλότο, ο οποίος καλύτερα να είναι ο εκπαιδευτής σας. Η εμπειρία που αποκτά κάποιος με αυτό το τρόπο, τον βοήθα αργότερα στην δική του πρώτη πτήση. Οι νέοι πιλότοι συνήθως θέλουν να γνωρίσουν την εμπειρία της πτήσης με αυτό το δημοφιλές μέσον και να αποφασίσουν στην συνέχεια εάν θα παραμείνουν στον χώρο. Η ασχολία με το άθλημα αυτό απαιτεί να προσαρμόσουμε τον τρόπο ζωή μας στο βουνό. Για κάποιους είναι φυσικό και για άλλους όχι. Αυτό που είναι σίγουρο είναι ότι θα είναι μια θετική εμπειρία στην ζωή σας. Δοκιμάστε.


Ποιοί άνθρωποι ασχολούνται με το άθλημα αυτό;

Δεν υπάρχει κάποιος συγκεκριμένος τύπος που να χαρακτηρίζει τους πιλότους αλεξίπτωτου πλαγιάς. Η αγάπη για τον αέρα, για την ελευθερία που σου προσφέρει, η ζωή κοντά στην φύση και ίσως μία αναζήτηση για έντονα ενδιαφέροντα, θα μπορούσαν να αποτελέσουν τον συνδετικό μας κρίκο. Όταν ήθελα να εντυπωσιάσω μία παρέα πέντε πιλότων, τους είπα ότι έχω τρέξει σε μαραθώνιο. Τελικά μας εντυπωσίασε ο ένας από τους πέντε που δεν είχε τρέξει. Είναι υπερβολικό και σίγουρα ήταν μια σύμπτωση. Άλλωστε δεν χρειαζόμαστε ιδιαίτερη φυσική κατάσταση. Κάθε φυσιολογικός άνθρωπος χωρίς προβλήματα υγείας μπορεί να τα καταφέρει περίφημα. Γενικά ο κόσμος της πλαγιάς, έχει αρκετό ενδιαφέρον και θα διαμορφώσετε τη δική σας γνώμη, σύντομα.


Υπάρχει κίνδυνος στο άθλημα αυτό;

Το ερώτημα αυτό είναι το πρώτο, το οποίο δεχόμαστε όταν αναφερόμαστε στο άθλημά μας. Κατά την γνώμη μου η ερώτηση γίνεται για έναν λόγο. Ο ερωτών θέλει να επιβεβαιώσουμε την δική του γνώμη. Είναι σύνηθες να μην μπορούμε να τον πείσουμε εάν δεν έχει αυτή το ενδιαφέρον. Εκτός και εάν πετάξει μαζί μας σε διπλό αλεξίπτωτο η έχει την διάθεση να γνωρίσει το άθλημα από κοντά. Είναι όμως ακριβές αυτό που συνήθως λέμε στους φίλους μας, ότι δηλαδή δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος?Σίγουρα πρέπει να εκπαιδευτούμε σωστά και να αποκτήσουμε ανεμοπορική συνείδηση και νοοτροπία ώστε να μην αφήνουμε τίποτα στην τύχη. Ένα παιδί πρέπει να εκπαιδευτή ώστε να κατεβαίνει με ασφάλεια τις σκάλες, ασφαλώς το ίδιο ισχύει και στο άθλημα μας. Βρισκόμαστε στην φύση και πετάμε στον αέρα, περιβάλλον που ίσως δεν μας είναι οικείο και πρέπει να προσαρμοστούμε σε αυτό. 

Πρέπει να θέλουμε να μειώσουμε και να εξαφανίσουμε τους όποιους κινδύνους. Πρέπει να θέλουμε το αλεξίπτωτο πλαγιάς να είναι ένα άθλημα αναψυχής και διασκέδασης. Τότε ναι είναι σωστό να λέμε ότι είναι ένα σύνηθες άθλημα που εκτελείται στο βουνό, που δεν εγκυμονεί ιδιαίτερους κινδύνους. Η ασφάλεια που παρέχει στους αθλητές που ασχολούνται με αυτό είναι υψηλή και δεν απέχει από αυτή που έχουν αντίστοιχα αθλήματα που εκτελούνται στο βουνό. 

Μπορούμε και πετάμε με ασφάλεια συνεχώς. Δεν υπάρχουν συνθήκες που να μην γνωρίζουμε ότι είναι ακατάλληλες για πτήση, δεν υπάρχουν απρόβλεπτα γεγονότα, αλλά μόνον στον πιλότο που τηρεί την θεωρία και έχει την εμπειρία να την εφαρμόζει. Υπάρχουν όμως και αθλητές που επιζητούν την βελτίωσή τους κινούμενοι στα όρια της ασφάλειάς τους. Αυτό αφορά τους ίδιους και δεν αφορά όποιους από εμάς θέλουμε να πετάμε για ευχαρίστηση, πράγμα που προσφέρει πλουσιοπάροχα το άθλημα. Σε όλα τα ατυχήματα που συμβαίνουν, η κύρια αιτία είναι ο ανθρώπινος παράγων. Ο εκπαιδευτής είναι το πρόσωπο που θα σας διασφαλίσει, στα πρώτα βήματα σας.





Ποιά είναι η ανταμοιβή για τον χρόνο που αφιερώσαμε στην εκπαίδευση;

Η επαφή με τον αέρα είναι συγκλονιστική. Η αίσθηση να μπορεί να πετά ελεύθερος, όπου πετούν τα πούλια είναι εκπληκτική. Η οπτική γωνία της γης από ψηλά μαγευτική. Μια άλλη διάσταση της ανθρώπινης κίνησης, που γίνεται πραγματικότητα με έναν τόσο εύκολο και πρακτικό τρόπο. Μια άλλη εντυπωσιακή άποψη της φύσης, οι εκδρομές, οι καινούργιες γνωριμίες και το δέσιμο των ανθρώπων με τα ίδια ενδιαφέροντα, είναι πρόκληση για κάθε νέο πιλότο. Την πρώτη σας πτήση θα την θυμάστε πάντα, όσα χρόνια και εάν περάσουν. Όλοι θυμόμαστε την νέα μορφή κίνησης που γνωρίσαμε, πετώντας. Μη διστάζετε. Απλά ξεκινήστε. Μάθετε να πετάτε σωστά και το άθλημα αυτό θα σας χαρίσει μεγάλες χαρές.


Η ονομασία

 Η λέξη “Parapente” προέρχεται από σύντμηση των λέξεων ‘’Parachute de pente ‘’, είναι γαλλική και σημαίνει “αλεξίπτωτο πλαγιάς”. Όμοια ονομάζεται στα ισπανικά, parapendio, στα ιταλικά και gleitchirm στα γερμανικά. Το αλεξίπτωτο πλαγιάς έχει μια αεροδυναμική πτέρυγα η οποία επιτρέπει την ανεμοπορία και δεν έχει σχέση με την ελεύθερη πτώση [parachuting] το οποίο συγκρατεί την πτώση. Με το αλεξίπτωτο πλαγιάς πετάμε, δεν πέφτουμε. Οι κυνηγοί της αδρεναλίνης θα απογοητευτούν. Δεν υπάρχει παρά σε προχωρημένες πτήσεις και όταν το επιθυμεί ο ίδιος ο πιλότος. Ορθότερες ονομασίες για το αεράθλημα μας θα ήταν αλεξίπτερο πλαγιάς η και ανεμόπτερο πλαγιάς. Η λέξη “Parapente” προέρχεται από σύντμηση των λέξεων ‘’Parachute de pente ‘’, είναι γαλλική και σημαίνει “αλεξίπτωτο πλαγιάς”. Όμοια ονομάζεται στα ισπανικά, parapendio στα ιταλικά και gleitchirm στα γερμανικά.


Είναι άθλημα για γυναίκες;

Το άθλημα είναι προσιτό φυσικά σε όλους, είτε είναι άντρες είτε γυναίκες. Εν τούτοις η παρουσία των γυναικών στο χώρο είναι μικρότερη σε αριθμό από αυτή των ανδρών. Η επιβλητική εμφάνιση των αρσενικών πιλότων δρα ανασταλτικά, κάποιες φορές, για τις γυναίκες. Πολλές εντυπωσιάζονται αλλά λίγες τολμούν να μπουν στη φάση της εκπαίδευσης, φοβούμενες ίσως κάποιες δυσκολίες. Βέβαια στην πορεία πραγματοποιούν αξιόλογες πτήσεις με καλές επιδόσεις. Οι περισσότερες γυναίκες, σύντροφοι ή φίλοι πιλότων αλεξίπτωτου πλαγιάς, περνούν την πρώτη γεύση πετώντας σαν επιβάτες με διπλό αλεξίπτωτο όπου βέβαια η απόλαυση της πτήσης και ο ενθουσιασμός είναι έντονα. Η εκπαίδευση απαιτεί μικρή σχετικά μυϊκή δύναμη, στα φυσιολογικά επίπεδα. Ας μη θεωρείται λοιπόν αυτό λόγος αναστολής της εκμάθησης. Η επαφή με την φύση και η εκτόνωση των πιέσεων, που δέχεται ο άνθρωπος στην καθημερινή ζωή των πόλεων, είναι κάτι που όλοι έχουμε ανάγκη. Μία καλή πτήση μας δίνει χαρά και πληρότητα. Οι ασχολίες της καθημερινής ζωής είναι πολλές και εμποδίζουν μία γυναίκα να βρίσκεται πολλές ώρες στο βουνό, είτε για εκπαίδευση, είτε για πτήσεις. Όμως η όρεξη και η θέληση για να πετάξει κάποιος ελεύθερος, σε συνδυασμό με την ικανοποίηση και με την ιδιαιτερότητα που προσφέρει το άθλημα είναι αναμφισβήτητα κίνητρα και για τα δύο φύλλα. H μικρή ιστορία του αθλήματος έχει αξιόλογες γυναικείες παρουσίες. Παγκόσμια ρεκόρ απόστασης έχουν γίνει από γυναίκες. 

Θα ήθελα να επισημάνω κάτι που δεν έχει ίσως επιστημονική εξήγηση. Οι γυναίκες πιλότοι έχουν σαφώς ισχυρότερη αίσθηση και ικανότητα να εντοπίζουν τα θερμικά από τους άνδρες πιλότους. Σε πτήσεις χωρίς την χρήση του βαριομέτρου φαίνεται αυτή η διάφορα. Η παρουσία γυναικών στο χώρο του αλεξίπτωτου πλαγιάς συντελεί στην εξάπλωση του αθλήματος σε όλα τα επίπεδα. Δίνει το χρώμα. Σε τελική ανάλυση, είναι κάτι που όλοι το απολαμβάνουν. Εμπρός λοιπόν κυρίες μου, δώστε περισσότερο το στίγμα σας και γεμίστε τον αέρα όχι μόνον με το άρωμά σας αλλά με τις πτέρυγές σας εν πτήση. Ρωτήστε αυτές που πετούν και ευχαριστιούνται τον ελεύθερο χρόνο τους.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου