Νέα θεωρία για το θάνατο του Μεγάλου Αλεξάνδρου (video)

Ο Έλληνας στρατηλάτης πέθανε το 323 π.Χ., αλλά μέχρι και σήμερα δεν έχει δοθεί απάντηση στο τι ήταν αυτό που προκάλεσε τον θάνατό του. Κατά καιρούς έχουν διατυπωθεί διάφορες θεωρίες, όπως ότι πέθανε από φυσικά αίτια, εξαιτίας του αλκοολισμού, ενώ άλλοι θεωρούν ότι τον δηλητηρίασαν.



Άλλη μία νέα θεωρία έρχεται να προστεθεί στις υπάρχουσες. Αυτή τη φορά έρχεται από τη Νέα Ζηλανδία και το Πανεπιστήμιο του Οτάγκο. Όπως αναφέρει η δρ. Katherine Hall, γιατρός και καθηγήτρια στη Σχολή Ιατρικής Dunedin, ο θάνατος του οφείλεται σε μια νευρολογική διαταραχή, την επικαλούμενη GBS (Guillain-Barré Syndrome- Σύνδρομο Guillain- Barré).

Σύμφωνα με όσα δημοσιεύονται στην επιστημονική επιθεώρηση The Ancient History Bulletin, θάνατός του μπορεί να είναι η πιο διάσημη περίπτωση νεκροφάνειας, ή λανθασμένης διάγνωσης θανάτου, που έχει καταγραφεί ποτέ στην ιστορία. Μάλιστα, όπως επισημαίνει η υπεύθυνη της μελέτης, ήταν επίσης γνωστό ότι ο Μέγας Αλέξανδρος ανέπτυξε μια «προοδευτική, συμμετρική και αύξουσα παράλυση κατά τη διάρκεια της ασθένειάς του. Και παρόλο που ήταν πολύ άρρωστος, παρέμεινε πνευματικά διαυγής μέχρι και ακριβώς πριν πεθάνει».

Όταν ο Μέγας Αλέξανδρος πέθανε στη Βαβυλώνα το 323 π.Χ., το σώμα του δεν άρχισε να δείχνει σημάδια αποσύνθεσης για έξι ολόκληρες ημέρες, σύμφωνα με ιστορικές καταγραφές. Για τους αρχαίους Έλληνες, αυτό επιβεβαίωσε κάτι που όλοι σκέφτονταν για τον νεαρό βασιλιά της Μακεδονίας, αλλά και κάτι που φέρεται να πίστευε και ίδιος ο Μέγας Αλέξανδρος για τον εαυτό του, δηλαδή ότι «δεν ήταν συνηθισμένος άνθρωπος, αλλά θεός».

Σύμφωνα με τη Hall και σε άρθρο που δημοσιεύτηκε στο The Ancient History Bulletin, οι προηγούμενες θεωρίες δεν έχουν εξηγήσει το γεγονός στο σύνολό του, καθώς και το γιατί το σώμα του δεν έδειξε σημάδια αποσύνθεση. «Ειδικότερα, καμία δεν έχει δώσει μια συνολική απάντηση, που να παρέχει μια ικανοποιητική απάντηση για ένα γεγονός που κατεγράφη από μια πηγή- το σώμα του Αλέξανδρου δεν έδειξε σημάδια αποσύνθεσης για έξι ημέρες μετά τον θάνατό του. Οι αρχαίοι Έλληνες πίστευαν πως αυτό αποδείκνυε ότι ο Αλέξανδρος ήταν θεός, αυτό το άρθρο είναι το πρώτο που παρέχει μια λογική απάντηση» αναφέρει χαρακτηριστικά.

Με τις κατακτήσεις του είχε δημιουργήσει μια αυτοκρατορία που εκτεινόταν από τα Βαλκάνια μέχρι το σύγχρονο Πακιστάν. Ο Μέγας Αλέξανδρος ήταν έτοιμος για μια ακόμα πολεμική εισβολή, όταν αρρώστησε ξαφνικά και πέθανε σε ηλικία 32 χρόνων μετά από 12 μέρες εξοντωτικών πόνων.

Έκτοτε, οι ιστορικοί δεν έχουν συμφωνήσει καθολικά για την αιτία θανάτου του, καταλήγοντας σε σενάρια όπως ελονοσία, τυφοειδής πυρετός και δηλητηρίαση από αλκοόλ, δολοφονία του από έναν εκ των αντιπάλων του, σύφιλη κ.ά.

Ο Μακεδόνας βασιλιάς λέγεται πως παρουσίασε πυρετό, πόνο στην κοιλιά, προοδευτική και συμμετρική παράλυση και διατήρησε αρκετά διαύγεια πνεύματος. Σύμφωνα με τη Hall, μια διάγνωση με GBS, το οποίο μπορεί να προέκυψε εξαιτίας μόλυνσης με ελικοβακτήριο του πυλωρού (Campylobacter pylori), που θεωρείται κοινό αίτιο GBS, φαντάζει αρκετά πιθανή και λογική εξήγηση, τόσο από ιατρικής πλευράς, όσο και με βάση τις πηγές.

Όπως αναφέρει η ίδια, οι περισσότερες άλλες θεωρίες σχετικά με το πώς πέθανε ο Μέγας Αλέξανδρος επικεντρώνονται στον υψηλό πυρετό και στον πόνο στην κοιλιακή χώρα, τα οποία βίωσε τις μέρες πριν πεθάνει.

Η δρ. Hall ισχυρίζεται ότι το σύνδρομο Guillain-Barré, που αποτελεί μία σοβαρή αυτοάνοση διαταραχή κατά την οποία το ανοσοποιητικό σύστημα επιτίθεται στα υγιή κύτταρα του νευρικού συστήματος, μπορεί να εξηγήσει αυτόν τον συνδυασμό συμπτωμάτων καλύτερα από κάθε άλλη θεωρία, που έχει γραφτεί για τον θάνατο του Μ. Αλεξάνδρου. Πιστεύει δε ότι μπορεί να ανέπτυξε τη διαταραχή από μια λοίμωξη με καμπυλοβακτήριο (Campylobacter pylori) του πυλωρού. Επίσης, εκτιμά ότι ενδέχεται να ήταν μία παραλλαγή του συνδρόμου Guillain-Barré, η οποία προκαλεί παράλυση, χωρίς ο ασθενής να έχει σύγχυση, ή απώλεια των αισθήσεων.

Υποστηρίζει ότι η προοδευτική και γρήγορη παράλυση που υπέστη ο Μέγας Αλέξανδρος, όπως και το γεγονός ότι εξαιτίας της το σώμα του χρειαζόταν λιγότερο οξυγόνο, θα σήμαινε ότι η αναπνοή του γινόταν λιγότερο αισθητή και ανιχνεύσιμη. Επειδή στην αρχαιότητα οι γιατροί βασίζονταν στην παρουσία, ή την απουσία της αναπνοής, αντί για τον σφυγμό, για να καθορίσουν αν ένας ασθενής ήταν ζωντανός ή νεκρός, η δρ. Hall πιστεύει ότι ο Μέγας Αλέξανδρος μπορεί να θεωρήθηκε νεκρός πριν πεθάνει.

Σύμφωνα με τη θεωρία της, ο Αλέξανδρος κόλλησε μια παραλλαγή του GBS, που προκαλούσε παράλυση και, σε συνδυασμό με τη δυσκολία που υπήρχε για τη διαπίστωση του θανάτου στην αρχαιότητα, εκτιμά πως ο Αλέξανδρος δεν πέθανε πραγματικά, παρά ημέρες μετά τη στιγμή που θεωρήθηκε νεκρός, επειδή δεν φαινόταν να αναπνέει πια, ενώ και το σώμα του είχε χάσει τη δυνατότητα να ρυθμίζει τη θερμοκρασία του. Η παράλυση στο σώμα του, θα είχε χαμηλώσει την ανάγκη για οξυγόνο και την εύκολη θέαση της αναπνοής.

«Ήθελα να προκαλέσω νέα συζήτηση στο θέμα και πιθανώς να κάνω να ξαναγραφτούν τα βιβλία της ιστορίας, υποστηρίζοντας πως ο πραγματικός θάνατος του Αλέξανδρου έλαβε χώρα έξι ημέρες αργότερα από τη στιγμή που αναφέρεται. Ο θάνατός του ίσως να είναι η πιο διάσημη περίπτωση λανθασμένης διάγνωσης θανάτου που έχει καταγραφεί ποτέ» καταλήγει η ίδια.




Πηγή : 1, 2

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου