Βλάστησε ο πρώτος σπόρος φυτού στη Σελήνη (video)

Μετά την πρόσφατη, ιστορική προσεδάφισή της στη "σκοτεινή"  πλευρά του φεγγαριού, στις 3 Ιανουαρίου, η κινεζική αποστολή Chang'e-4 ξεκίνησε το πρώτο πείραμα μίνι βιόσφαιρας στη Σελήνη, μεταφέροντας όργανα για να κάνει μελέτες στη γεωλογία της μη εξερευνημένης περιοχής του φεγγαριού καθώς και σπόρους από βαμβάκι, πατάτες και άλλα φυτά.



Όπως ανακοίνωσε σήμερα το Εθνικό Διαστημικό Κέντρο της Κίνας, ένας από τους σπόρους βαμβακιού που μεταφέρθηκαν στο φεγγάρι από την αποστολή Chang'e-4 βλάστησε και είναι ο πρώτος σπόρος φυτού που αναπτύσσεται στη Σελήνη.

Η δυνατότητα καλλιέργειας φυτών είναι εξαιρετικά σημαντική και το επίτευγμα αυτό τεράστιο για τις διαστημικές αποστολές μακράς διάρκειας, όπως μια αποστολή στον Άρη που μπορεί να διαρκέσει μέχρι και  δυόμιση χρόνια. Κι αυτό γιατί το παραπάνω πείραμα υποδεικνύει πως οι οι αστροναύτες θα μπορούν να καλλιεργούν τα δικά τους τρόφιμα στο διάστημα, μειώνοντας την ανάγκη επιστροφής στη Γη για ανεφοδιασμό. 

Να σημειωθεί ότι τα φυτά βρίσκονται σε ένα σφραγισμένο δοχείο στο σκάφος. Στόχος είναι, μέσω των καλλιεργειών, να δημιουργηθεί μια μικρή βιόσφαιρα, ένα τεχνητό, αυτοσυντηρούμενο περιβάλλον. 

Η People's Daily, το επίσημο όργανο του Κομμουνιστικού Κόμματος Κίνας, ανέβασε στο Twitter τη φωτογραφία του σπόρου που είχε βλαστήσει αναφέροντας πως αποτελεί «την ολοκλήρωση του πρώτου βιολογικού πειράματος της ανθρωπότητας στο φεγγάρι». 


Η φωτογραφία που έδωσε στη δημοσιότητα η κινεζική αποστολή Chang'e-4.


Επικεφαλής της κινεζικής αποστολής που διενεργεί το πείραμα της μίνι βιόσφαιρας είναι επιστήμονες από το πανεπιστημίου Xie Gengxin στη νοτιοδυτική Κίνα, το οποίο έδωσε στη δημοσιότητα την φωτογραφία με τον πρώτο βλαστό φυτού στη Σελήνη. 

«Αυτή είναι η πρώτη φορά που άνθρωποι επιχειρούν πειράματα βιολογικής ανάπτυξης στην επιφάνεια της σελήνης», δήλωσε ο επικεφαλής του πειράματος Τσονγκίνγκ.

Η προσεδάφιση του «Chang’e-4» στη σκοτεινή πλευρά της Σελήνης θεωρείται ένας σημαντικός σταθμός στην ιστορία εξερεύνησης του Διαστήματος. Στο πέρασμα των ετών υπήρξαν αναρίθμητες αποστολές στη Σελήνη, αλλά στις περισσότερες περιπτώσεις τα διαστημόπλοια είτε τέθηκαν σε τροχιά γύρω της, είτε την προσέγγισαν, είτε ακόμα και συνετρίβησαν πάνω της. Η τελευταία επανδρωμένη αποστολή που έφτασε στο φεγγάρι ήταν η αποστολή «Απόλλων 17» το 1972.


Το ρομποτικό σκάφος της Chang'e-4 «πάτησε» στη σκοτεινή πλευρά του φεγγαριού στις 3 Ιανουαρίου, ενώ είχε εκτοξευθεί στις 7 Δεκεμβρίου.

Μάλιστα, την ίδια μόλις μέρα τράβηξε και την πρώτη κοντινή φωτογραφία της σκοτεινής πλευράς.

Πηγή: ΑΠΕ -ΜΠΕ/ CNSA

Έως τώρα η πίσω και πάντα αόρατη από τη Γη πλευρά της Σελήνης είχε φωτογραφηθεί μόνο από ψηλά από σεληνιακούς δορυφόρους. Η Κίνα έγινε έτσι η πρώτη χώρα που πρώτη «άγγιξε» τη σκοτεινή πλευρά του φεγγαριού.



Ποτέ έως τώρα κάποιο σκάφος ή αστροναύτης δεν είχε επιχειρήσει να «πατήσει» τη λεγόμενη σκοτεινή πλευρά, τη «Luna Incognita», η οποία στην πραγματικότητα δεν είναι σκοτεινή, αφού δέχεται το φως του Ήλιου, όταν το φεγγάρι βρίσκεται ανάμεσα στη Γη και στο μητρικό άστρο μας. Η μόνη εξαίρεση ήταν το 1962, όταν το σκάφος Ranger 4 της NASA είχε συντριβεί στην «πίσω» πλευρά της Σελήνης.

Οι παρατηρήσεις από ψηλά της σκοτεινής πλευράς του φεγγαριού, τόσο από δορυφόρους, όσο και από τους αστροναύτες μέσα στις διαστημικές ακάτους, έχουν αποκαλύψει ότι -για άγνωστο λόγο- διαθέτει παχύτερο και μεγαλύτερης ηλικίας φλοιό, καθώς επίσης περισσότερους και βαθύτερους κρατήρες απ' ό,τι η φωτεινή πλευρά. Αποτελεί ακόμη μυστήριο για τους επιστήμονες γιατί τα δύο «πρόσωπα» της Σελήνης έχουν αυτές τις διαφορές.


Πηγή: 1, 2

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου