"Νέα" από τον Άρη

Το ρόβερ Curiosity της Αμερικανικής Διαστημικής Υπηρεσίας (NASA) που τριγυρνά στην επιφάνεια του 'Αρη, εντόπισε ένα παράξενο λαμπερό αντικείμενο, που ξεχωρίζει από το περιβάλλον του χάρη στην ασυνήθιστη λάμψη του και η διαστιμοσυσκευή InSight έστειλε δύο νέες εικόνες.


Βρέθηκε βράχος στον Άρη που λάμπει σαν χρυσός

Οι επιστήμονες που χειρίζονται το ρόβερ, θα το καθοδηγήσουν για να ρίξει μια πιο προσεκτική ματιά στο αντικείμενο, αν και υποψιάζονται ότι πρόκειται για κάποιο βράχο που έπεσε από το διάστημα στο αρειανό έδαφος.

«Νομίζουμε ότι είναι μάλλον ένας μετεωρίτης, γι' αυτό είναι τόσο λαμπερό. Όμως μερικές φορές τα φαινόμενα απατούν και η απόδειξη θα έλθει μόνο από τη χημική ανάλυση», δήλωσε η Σούζαν Σβέντσερ, μέλος της επιστημονικής ομάδας του Curiosity. Το ρόβερ θα χρησιμοποιήσει τα επιστημονικά όργανά του ChemCam (κάμερα, φασματογράφος και λέιζερ) για να εξετάσει το αντικείμενο από κοντινή απόσταση.

Δεν είναι η πρώτη φορά που το Curiosity έχει βρει λαμπερά αντικείμενα στον 'Αρη. Το 2012, ένα περίεργο γυαλιστερό κομμάτι αποδείχθηκε τελικά ότι ήταν πλαστικό τμήμα που είχε αποκολληθεί από το ίδιο το ρόβερ. Νωρίτερα το 2018, ένα άλλο παράξενο αντικείμενο ταυτοποιήθηκε ως αρειανός βράχος, ενώ το 2008 το άλλο ρόβερ της NASA, το Opportunity, είχε για πρώτη φορά βρει στον 'Αρη ένα μικρό μετεωρίτη από σίδηρο.

Κι ενώ το Curiosity είναι απασχολημένο, σε μια άλλη τοποθεσία του 'Αρη ο στατικός ρομποτικός γεωλογικός-σεισμολογικός ανιχνευτής InSight, που έφθασε προ ημερών, βρίσκεται στη φάση προσαρμογής του, προτού αρχίσει τις δικές του επιστημονικές έρευνες στο υπέδαφος του γειτονικού πλανήτη.

Φωτογραφία του εν λόγω βράχου.


Δύο νέες φωτογραφίες από τον Άρη έστειλε το Insight

Tο διαστημικό σκάφος της NASA, InSight, μία εβδομάδα μετά από την προσεδάφισή του, έστειλε νέες εντυπωσιακές φωτογραφίες από τον Άρη. 

Στις δύο νέες φωτογραφίες του InSight, βλέπουμε το έδαφος κάτω από την κάμερα η οποία είναι τοποθετημένη στη βάση του αεροσκάφους, ενώ μία άλλη λήψη φανερώνει την φωτογραφική μηχανή που βρίσκεται στο ρομποτικό βραχίονα του αεροσκάφους.





Όπως ενημερώνει η NASA μέσω λογαριασμού στο Twitter, «όλα βαίνουν καλώς στην αποστολή».

Σημειώνεται ότι ο στατικός ρομποτικός γεωλογικός-σεισμολογικός ανιχνευτής InSight, που έφθασε προ ημερών, βρίσκεται στη φάση προσαρμογής του, προτού αρχίσει τις δικές του επιστημονικές έρευνες στο υπέδαφος του γειτονικού πλανήτη.


Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, reader.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου