Βρέθηκε μελανή οπή που «τεστάρει» τη γενική θεωρία της σχετικότητας

Μία μελανή οπή με ρυθμό περιστροφής ο οποίος βρίσκεται κοντά στο υψηλότερο δυνατό όριο εντόπισε ο ινδικός AstroSat- ο πρώτος εξειδικευμένος αστρονομικός δορυφόρος της Ινδίας- σε συνεργασία με το διαστημικό τηλεσκόπιο ακτίνων Χ Chandra της NASA.Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα των Hindustan Times, η εν λόγω μελανή οπή βρίσκεται στο δυαδικό αστρικό σύστημα 4U 1630-47. Γενικότερα μιλώντας, η μελέτη μελανών οπών με υψηλούς βαθμούς περιστροφής είναι ιδιαίτερα σημαντική, καθώς ανοίγει τον δρόμο για τη δοκιμή και απόδειξη των θεμελιωδών νόμων και θεωριών που διέπουν τη λειτουργία του σύμπαντος, μεταξύ των οποίων και η γενική θεωρία της σχετικότητας του Αϊνστάιν. Ο λόγος είναι πως οι μελανές οπές παράγουν τη μεγαλύτερη βαρυτική δύναμη στο σύμπαν.

Μελανή οπή δημιουργείται όταν ένα μεγάλο άστρο εκρήγνυται σε υπερκαινοφανή και η ύλη του υπολείμματος που απομένει μετά την έκρηξη συμπιέζεται σε έναν πολύ μικρό χώρο, υπό τεράστια δύναμη βαρύτητας, παγιδεύοντας ακόμα και το φως. Χρησιμοποιώντας δεδομένα από τα AstroSat και Chandra, διεθνής ομάδα αστρονόμων από πολλαπλά ερευνητικά ιδρύματα διαπίστωσε πως ο ρυθμός περιστροφής ήταν περίπου 0,9, τη στιγμή που η μέγιστη τιμή είναι 1.

Το εύρημα αυτό είναι σημαντικό επειδή, μέχρι τώρα, έχουν μετρηθεί με ακρίβεια οι ρυθμοί περιστροφής μόλις πέντε μελανών οπών, από ένα σύνολο 20 που έχουν ανακαλυφθεί στον γαλαξία μας. Η καθεμιά τους έχει μάζα περίπου δεκαπλάσια αυτής του Ήλιου.

«Καθώς δημιουργούνται οι μελανές οπές, η μάζα και ο ρυθμός περιστροφής είναι δύο ιδιότητες που τις χαρακτηρίζουν. Η μάζα μπορεί να μετρηθεί ευκολότερα, καθώς έχει επίδραση σε μεγάλη απόσταση, εξαιτίας της βαρύτητας, καθώς δημιουργείται η μαύρη τρύπα» είπε ο Σουντίπ Μπατατσαράγια του TIFR (Tata Institute of Fundamental Research).

Ωστόσο, ο υπολογισμός του ρυθμού περιστροφής είναι πολύ δύσκολος, και μπορεί να γίνει μόνο μέσω υψηλής ακριβείας παρατηρήσεων ακτίνων Χ.

Σύμφωνα με τη NASA, οι πιο ταχέως περιστρεφόμενες μελανές οπές έχουν ταχύτητες περιστροφής που πλησιάζουν το όριο της ταχύτητας του φωτός, κάτι που σημαίνει ότι μπορεί να παρασύρουν υλικό γύρω τους σε ταχύτητα που πλησιάζει αυτήν του φωτός. Επίσης, όπως σημειώνεται σε σχετικό δημοσίευμα του Business Insider, η γενική θεωρία της σχετικότητας αφήνει να εννοηθεί πως, αν μια μελανή οπή περιστρέφεται τόσο γρήγορα, τότε μπορεί να κάνει τον ίδιο το μεσοαστρικό χώρο γύρω να περιστρέφεται. Επίσης, αν οι συνθήκες που επικρατούν γύρω από τους αποδειχθεί πως είναι όντως αυτές που εκτιμάται πως είναι, τότε ο υψηλός ρυθμός περιστροφής, σε συνδυασμό με τα στοιχεία που εισέρχονται στις μελανές οπές και τις υψηλές θερμοκρασίες, θα μπορούσαν να αποτελέσουν «κλειδιά» για την κατανόηση του τρόπου με τον οποίο σχηματίζονται οι γαλαξίες.Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου