Δύο μουμιοποιημένα ζώα ηλικίας 50.000 χρόνων ανακαλύφθηκαν στον Καναδά

Δυο μουμιοποιημένα ζώα, ένας λύκος σε μικρή ηλικία και ένα καριμπού, ανακαλύφθηκαν από χρυσοθήρες στο παγωμένο έδαφος του Κλοντάικ, στον Καναδά.    





Η ανακάλυψη έγινε το 2016 και πριν λίγες μέρες τα ευρήματα έγιναν γνωστά στο ευρύ κοινό σε μια τελετή που έγινε στο Ντόσον, στην πολιτεία του Γιούκον. Είναι εξαιρετικά σπάνιο να έχουν διατηρηθεί το δέρμα, η γούνα και η μυϊκή μάζα ως απολίθωμα, όμως αυτό συμβαίνει σε αυτή την περίπτωση.   

Με τη μέθοδο της ραδιοχρονολόγησης υπολογίστηκε πως τα ζώα έζησαν στη Γη περισσότερο από 50.000 χρόνια πριν.    

Ο λύκος είναι διατηρημένος ολόκληρος με αξιοπρόσεκτες λεπτομέρειες του κεφαλιού, της ουράς, του δέρματος και του τριχώματος του. Λιγότερο καλά διατηρημένο είναι το καριμπού , όμως το κεφάλι, ο κορμός και τα δύο μπροστινά άκρα είναι άθικτα.        



«Με βάση όσα ξέρουμε, πρόκειται για τον μοναδικό μουμιοποιημένο λύκο της εποχής των παγετώνων που έχει βρεθεί στον κόσμο» λέει o Grant Zazula, παλαιοντολόγος που συνεργάζεται με την κυβέρνηση της πολιτείας του Γιούκον. O Zazula επισημαίνει την υποστήριξη των χρυσοθήρων της περιοχής στην παλαιοντολογική έρευνα.    

Όπως δήλωσε εκπρόσωπος της επιστημονικής ομάδας που επεξεργάζεται τα μουμιοποιημένα απολιθώματα, ο λύκος δεν ήταν μεγαλύτερος από οκτώ μηνών όταν παραδόθηκε στο ψύχος. Το καριμπού ήταν ενήλικο.   

Η ανακάλυψη έχει προκαλέσει ενθουσιασμό στην επιστημονική κοινότητα. Το ότι τα δύο ζώα βρέθηκαν σε τόσο καλή κατάσταση βοηθάει στο να μπορεί να γίνει περισσότερη έρευνα σε θέματα όπως η αιτία θανάτου, οι διατροφικές συνήθειες, η ηλικία, το γενετικό υλικό κλπ.    

Σύμφωνα με την Elsa Panciroli, παλαιοντολόγο στο πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου, «τα κόκαλα από λύκους της εποχής των παγετώνων είναι συνηθισμένα στο Γιούκον, όμως το να έχεις ένα ζώο στο οποίο έχει διατηρηθεί το δέρμα και η γούνα του είναι κάτι το εξαιρετικό. Είναι σαν να έχεις μια νέα ματιά στην εποχή των παγετώνων».       



Προσθέτει πως «μακάρι η περαιτέρω έρευνα να αποκαλύψει DNA που θα μας δώσει περισσότερες πληροφορίες για τους λύκους που ζούσαν στο Γιούκον εκείνη την περίοδο. Πχ από που έφθασαν στην περιοχή και κατά πόσο συγγενεύουν με τους σημερινούς λύκους» 



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου