Τρεις άνθρωποι πέθαναν από καρκίνο ύστερα από μεταμόσχευση οργάνου από τον ίδιο δωρητή

Τρεις άνθρωποι, στους οποίους είχε γίνει μεταμόσχευση οργάνων από τον ίδιο δωρητή, πέθαναν από καρκίνο του μαστού, μια περίπτωση που οι ειδικοί περιγράφουν ως «ιδιαιτέρως ασυνήθιστη».    




Η 53χρονη δωρήτρια οργάνων πέθανε ύστερα από εγκεφαλικό επεισόδιο το 2007 και είχε συμφωνήσει οι πνεύμονες της, το συκώτι της, τα νεφρά της και η καρδιά της να χρησιμοποιηθούν σε μελλοντικές μεταμοσχεύσεις.     

Σε ένα διάστημα από 16 μηνών έως 6 ετών μετά τις μεταμοσχεύσεις, οι 4 άνθρωποι στους οποίους είχαν προσφερθεί τα όργανα, διαγνώστηκαν με καρκίνο. Τρεις από αυτούς πέθαναν αφού η αρρώστια εξαπλώθηκε, όπως αναφέρεται σε μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Αμερικάνο Περιοδικό Μεταμοσχεύσεων. Ο άλλος ασθενής επέζησε, ύστερα από εγχείριση στην οποία αφαιρέθηκε το νεφρό το οποίο του είχε μεταμοσχευθεί και αφού ακολούθησε χημειοθεραπεία.    

Σύμφωνα με όσα ανέφεραν οι ερευνητές από το πανεπιστήμιο του Τίμπινγκεν και το Ιατρικό κέντρο του πανεπιστημίου VU του Άμστερνταμ «αυτή η άκρως ασυνήθιστη υπόθεση καταδεικνύει τις συχνά ολέθριες συνέπειες του καρκίνου του μαστού που προέρχεται από δωρεά οργάνων».    

Πρόκειται για την πρώτη καταγεγραμμένη περίπτωση που ένας δωρητής-ασθενής μεταδίδει τον καρκίνο σε τέσσερις ανθρώπους, ενώ και οι γιατροί δεν είχαν τα εντοπίσει καρκινικά κύτταρα πριν προχωρήσουν στη μεταμόσχευση. Η περίπτωση είναι επίσης σπάνια στο γεγονός πως σε μια από τις περιπτώσεις ο καρκίνος έκανε 6 χρόνια για να εμφανιστεί.   

Οι ερευνητές εστιάζουν πάντως στο γεγονός πως στη συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων η εξέταση των οργάνων που θα χρησιμοποιηθούν στη μεταμόσχευση εντοπίζει τις ασθένειες. Η πιθανότητα να νοσήσει κανείς από καρκίνο ύστερα από μεταμόσχευση οργάνου είναι μεταξύ 0,01% και 0,005%.   

Σημειώνεται πως και οι τρεις γυναίκες που πέθαναν τελικά προσβλήθηκαν από καρκίνο του μαστού, ενώ ο άντρας που επέζησε νόσησε από καρκίνο στο νεφρό, που αντιμετωπίστηκε με αφαίρεση του μοσχεύματος.    

Σύμφωνα με τους συγγραφείς της μελέτης η αποθήκευση οργάνων χωρίς παροχή αίματος μπορεί να βοήθησε στην εξάπλωση των καρκινικών κυττάρων.   

Τα ανοσοκατασταλτικά φάρμακα που είχαν χορηγηθεί στους ασθενείς στους οποίους έγιναν οι μεταμοσχεύσεις, ίσως επίσης να εμπόδισαν τον έγκαιρο εντοπισμό των καρκινικών κυττάρων.  



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου