Άκαρπη η αναζήτηση εξωγήινων

Μηδενικά τα αποτελέσματα της αναζήτησης εξωγήινης νοημοσύνης μέχρι στιγμής, αλλά η προσπάθεια συνεχίζεται.







Μετά το SETI, κανένα αποτέλεσμα δεν έχει φέρει και το πρόγραμμα Breakthrough για την αναζήτηση εξωγήινων. Μετά τις δεκαετίες αποτυχημένων προσπαθειών από το πρόγραμμα αναζήτησης εξωγήινων μηνυμάτων από τα ραδιοτηλεσκόπια του προγράμματος SETI (Search for Extraterrestrial Intelligence), τώρα και το νεότερο και ακόμη πιο φιλόδοξο πρόγραμμα Breakthrough Listen ανακοίνωσε ότι η έως τώρα έρευνά του υπήρξε πλήρως άκαρπη.

Κατά τον πρώτο χρόνο λειτουργίας του, τα μόνα νοήμονα σήματα που έπιασε το Breakthrough ήταν από τα κινητά τηλέφωνα, τους δορυφόρους και άλλες ηλεκτρονικές συσκευές των... Γήινων. Η αναζήτηση εξωγήινων πολιτισμών πάντως θα συνεχιστεί, σε πείσμα όσων (π.χ. ο Στίβεν Χόκινγκ) προειδοποιούν ότι μάλλον θα ήταν καλύτερη ιδέα οι άνθρωποι να κρατήσουν χαμηλό «προφίλ» και να περάσουν απαρατήρητοι, επειδή κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος για τις προθέσεις των εξωγήινων – αν αυτοί υπάρχουν. Το Breakthrough ανακοίνωσε ότι ξεχώρισε 11 σήματα, αλλά έπειτα από μια πιο ενδελεχή μελέτη, κανένα από αυτά τα ραδιοκύματα δεν αποδείχθηκε ότι είχε εξωγήινη προέλευση. Το πρόγραμμα Breakthrough, προϋπολογισμού 100 εκατομμυρίων δολαρίων, ξεκίνησε το 2015 ύστερα από πρωτοβουλία και χρηματοδότηση του Ρώσου δισεκατομμυριούχου Γιούρι Μίλνερ. Περιλαμβάνει μεγάλα ραδιοτηλεσκόπια όπως το Γκριν Μπανκ στη Δυτική Βιρτζίνια των ΗΠΑ και το Παρκς στη Νέα Νότια Ουαλλία της Αυστραλίας.

Εως τώρα, το πρόγραμμα έχει αναζητήσει σήματα από 692 κοντινά στη Γη άστρα, μεταξύ των οποίων ο Αλφα και ο Εγγύτατος του Κενταύρου, «ακούγοντας» στις συχνότητες του ενός έως δύο GHz, οι οποίες είναι οι πιο υποσχόμενες για τυχόν νοήμονα εξωγήινα σήματα. Εκτός από τα ραδιοσήματα, το Breakthrough, αντίθετα με το SETI, θα αναζητήσει και οπτικά σήματα.

«Μολονότι η αναζήτηση δεν έχει ανιχνεύσει κάποιο πειστικό σήμα από εξωγήινη νοημοσύνη, βρισκόμαστε ακόμη στις πρώτες μέρες», δήλωσε ο επικεφαλής του προγράμματος δρ Αντριου Σίμιον του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας-Μπέρκλεϊ, ο οποίος δήλωσε ότι εφεξής το Breakthrough θα δημοσιοποιεί τα αποτελέσματα των ερευνών του περίπου ανά εξάμηνο.

Οι ερευνητές συνεχίζουν να αναπτύσσουν ολοένα πιο εξελιγμένους αλγόριθμους, ώστε να μπορέσουν να ξεχωρίσουν εκείνο το σήμα που μπορεί να προδίδει κάποια νοημοσύνη. Γι’ αυτό τον σκοπό, θα ενταθεί η συνεργασία με ειδικούς στην ανάλυση σημάτων και στη μηχανική μάθηση των υπολογιστών.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου