Τι είναι οι πύραυλοι Τόμαχοκ που χρησιμοποίησε ο Τραμπ στη Συρία

Πετούν σε μικρό ύψος, πιο χαμηλά από ό,τι βλέπουν τα ραντάρ, και μπορούν να αλλάζουν πορεία για να αποφύγουν εχθρικά πυρά: στρατιωτικοί αναλυτές λένε ότι οι πύραυλοι Τόμαχοκ ήταν το καλύτερο όπλο που θα μπορούσε να διαλέξει η κυβέρνηση Τραμπ για να χτυπήσει στη Συρία. 



Συνολικά 59 Tomahawk εκτοξεύτηκαν τα ξημερώματα της Παρασκευής από τα αμερικανικά καταδρομικά USS Ross και USS Porter έξω από τις ακτές της Συρίας στην Ανατολική Μεσόγειο. 

Οι καθοδηγούμενο πύραυλοι φαίνεται ότι κατέστρεψαν εντελώς τον στόχο, μια αεροπορική βάση που σύμφωνα με την αμερικανική κυβέρνηση χρησιμοποιήθηκε από τον σύρο πρόεδρο Μπασάρ Αλ-Άσαντ για την πολύνεκρη χημική επίθεση στην επαρχία Ιντλίμπ.

Πύραυλος Tomahawk εκρήγνυται λίγα μέτρα πάνω από το στόχο σε δοκιμή του 1986 (Πηγή: US Navy)
«Γι΄αυτό φτιάχτηκαν οι Tomahawk. Φτάνει στην περιοχή του στόχου πετώντας σε χαμηλό ύψος και χτυπά αυτές τις σταθερές εγκαταστάσεις χωρίς να κινδυνεύσουν πιλότοι» εξηγεί στο CNN ο απόστρατος αντισμήναρχος Ρικ Φρανκόνα.
Ο Tomahawk είναι τόσο ευέλικτος επειδή είναι πύραυλος «κρουζ» και λειτουργεί περισσότερο σαν αεροπλάνο και λιγότερο σαν συμβατικός πύραυλος: χρησιμοποιεί στροβιλοκινητήρα, όπως τα τζετ, και επομένως μπορεί να πετά σε ευθεία γραμμή και σε σχετικά χαμηλό ύψος.

Σε αντίθεση με τους κρουζ, οι πύραυλοι που χρησιμοποιούν πυραυλοκινητήρα ακολουθούν πάντα «βαλλιστική τροχιά», δηλαδή φτάνουν σε μεγάλο ύψος και μετά πέφτουν ελεύθερα μέχρι τον στόχο.

«Το σημαντικό με τους Tomahawk είναι ότι δεν μετακινούνται από το σημείο Α στο σημείο Β σε ευθεία γραμμή. Μπορούν να αλλάζουν πορεία για να αποφύγουν την κατάρριψή τους» λέει ο απόστρατος στρατηγός Τζέιμς Μαρκς.

Το μόνο μειονέκτημα των κρουζ σε σχέση με τους πυραυλοκίνητους πυραύλους είναι η σχετικά χαμηλή ταχύτητα -ο Tomahawk περιορίζεται σε υποηχητικές πτήσεις στα 890 χιλιόμετρα την ώρα.

Οι Tomahawk παίρνουν το όνομά τους από το μονό τσεκούρι των ιθαγενών της Αμερικής. Αναπτύχθηκαν τη δεκαετία του 1970, ωστόσο η πρώτη φορά που χρησιμοποιήθηκαν σε επιχειρήσεις ήταν το 1991 στον πρώτο πόλεμο των ΗΠΑ κατά του Ιράκ. Σήμερα εκτοξεύονται αποκλειστικά από πλοία και υποβρύχια.

Η Βρετανία είναι η μόνη άλλη χώρα που έχει καταφέρει να τους αγοράσει.

Ανάλογα με τη διαρρύθμιση, οι Tomahawk έχουν βεληνεκές 800 με 2.500 χιλιόμετρα και μπορούν να μεταφέρουν συμβατικές κεφαλές με 450 κιλά εκρηκτικών.

Μια ένδοση σχεδιασμένη για πυρηνικές κεφαλές αποσύρθηκε στις αρχές της δεκαετίας.

Το κόστος κάθε πυραύλου εκτιμάται στα 800 χιλιάδες με 1,59 εκατομμύρια δολάρια.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου