Η ανελέητη λεηλασία της Μεσογείου

Η θάλασσα φτωχαίνει: τα τελευταία 50 χρόνια οι πληθυσμοί των θαλάσσιων θηλαστικών στη Μεσόγειο συρρικνώθηκαν κατά 41% και των ψαριών κατά 34%, δείχνει μελέτη για λογαριασμό της Ευρωπαϊκής  Ένωσης. Όσον αφορά τα είδη ψαριών με εμπορική αξία, το 93% υπεραλιεύεται με κίνδυνο κατάρρευσης.




Οι ερευνητές του Κοινού Ερευνητικού Κέντρου (JRC) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προειδοποιούν στην επιθεώρηση Scientific Reports των εκδόσεων Nature οι πιέσεις που δέχεται η Μεσόγειος, λόγω της κλιματικής αλλαγής, της ρύπανσης και της αλιείας, ωθούν τα οικοσυστήματα πέρα από το σημείο χωρίς επιστροφή. 

Οι μεγαλύτερες μειώσεις της αφθονίας ψαριών και θηλαστικών καταγράφονται στη Δυτική Μεσόγειο και στην Αδριατική (περίπου 50% μέσα στην τελευταία 50ετία), ενώ οι μικρότερες στο Ιόνιο (μόνο 8%). 

Το 93% των ιχθυαποθεμάτων, δηλαδή των πληθυσμών ψαριών που αποτελούν αλιευτικούς πόρους, αντιμετωπίζουν σήμερα υπερεκμετάλλευση, καθώς αλιεύονται ταχύτερα από ό,τι μπορούν να αναπαραχθούν. 

Στη Μεσόγειο εκτιμάται ότι ζουν συνολικά 10.000 έως 12.000 θαλάσσια είδη, αριθμός που αντιστοιχεί γύρω στο 8% της παγκόσμιας θαλάσσιας βιοποικιλότητας.

Οι ερευνητές τονίζουν ότι η Μεσόγειος είναι ιδιαίτερα ευάλωτη στις ανθρωπογενείς πιέσεις λόγω της χαμηλής πρωτογενούς παραγωγικότητας, δηλαδή τη χαμηλή παραγωγή φυτοπλαγκτού στη βάση του τροφικού πλέγματος.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου