Πολύ κοντά στο πρώτο ανδρικό αντισυλληπτικό

Ένα βήμα πιο κοντά στο ανδρικό αντισυλληπτικό βρίσκονται οι επιστήμονες, μετά την απόλυτα επιτυχημένη δοκιμή που έγινε σε πειραματόζωα.





Οι επιστήμονες έλεγξαν την αποτελεσματικότητα του Vasalgel, ενός πειραματικού μη ορμονικού ανδρικού αντισυλληπτικού, το οποίο εισάγεται στο ανδρικό γεννητικό όργανο και μπλοκάρει μόνιμα, με μια γέλη σαν φυσικό φράγμα, τη ροή των σπερματοζωαρίων.

Η δοκιμή ήταν ασφαλής και αποτελεσματική, τουλάχιστον στις αρσενικές μαϊμούδες, που υποβλήθηκαν στη δοκιμασία, όπως έκανε γνωστό ο μη κερδοσκοπικός οργανισμός Parsemus Foundation που στήριξε χρηματοδοτικά τη σχετική κλινική δοκιμή, η οποία δημοσιεύθηκε στο περιοδικό κλινικής ανδρολογίας "Basic and Clinical Andrology", σύμφωνα με το BBC και τη βρετανική «Γκάρντιαν».

Τα τεστ σε άνδρες αναμένεται να ξεκινήσουν σε λίγα χρόνια. Αν όλα πάνε καλά, θα ζητηθεί η άδεια των εποπτικών αρχών για την κυκλοφορία του στην αγορά. Θα πρόκειται για το πρώτο νέο είδος ανδρικού αντισυλληπτικού μετά από δεκαετίες, που θα έλθει να προστεθεί στα προφυλακτικά και στη χειρουργική βαζεκτομή (απολίνωση των σπερματικών πόρων), τις δύο μόνες διαθέσιμες επιλογές για ένα άνδρα σήμερα.

Με το Vasalgel πιστεύεται ότι οι άνδρες θα είναι πιο εύκολο -σε σχέση με τη βαζεκτομή- να αποκτήσουν ξανά τη γονιμότητά τους, όποτε θελήσουν να αποκτήσουν παιδί. Θεωρητικά, μια νέα έγχυση στο γεννητικό όργανο του άνδρα ή η χρήση υπερήχων θα μπορεί να διαλύσει το φράγμα της γέλης και να επιτρέψει ξανά την απρόσκοπτη ροή του σπέρματος. Αυτό έχει αποδειχθεί πειραματικά στα κουνέλια, αλλά όχι ακόμη στις μαϊμούδες, κάτι που θα δοκιμασθεί στο μέλλον.

Ένα παρόμοιο μακράς δράσης ανδρικό αντισυλληπτικό, δοκιμάζεται ήδη σε άνδρες στην Ινδία. Όμως το Vasalgel δεν καθιστά ανενεργά τα σπερματοζωάρια, απλώς τα μπλοκάρει, αφήνοντας παράλληλα να τρέξει το υπόλοιπο σπερματικό υγρό. Και τα δύο πειραματικά αντισυλληπτικά δίνονται με μορφή ένεσης σε καθεστώς αναισθησίας.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια, με επικεφαλής την Κάθριν Βαντεβούρτ, δοκίμασαν το Vasalgel σε 16 ενήλικες αρσενικές μαϊμούδες, από τις οποίες δέκα είχαν ήδη γίνει πατέρες. Μετά την εφαρμογή του αντισυλληπτικού, καμία από τις 16 αυτές μαϊμούδες δεν άφησε έγκυο κάποια θηλυκή μέσα στην επόμενη διετία. Σε λίγες αρσενικές μαϊμούδες υπήρξαν κάποιες όχι σοβαρές παρενέργειες.

Με δεδομένο ότι οι μαϊμούδες παράγουν περισσότερο σπέρμα από τους ανθρώπους, τα αποτελέσματα της δοκιμής κρίθηκαν παραπάνω από ικανοποιητικά. «Οι πιθανότητες είναι ότι πρόκειται να αποδειχθεί αποτελεσματικό και στους ανθρώπους», δήλωσε η Βαντεβούρτ.

Άλλοι επιστήμονες δοκιμάζουν διαφορετικά ορμονικού τύπου ανδρικά αντισυλληπτικά (σε μορφή χαπιού, γέλης ή ένεσης), τα οποία όμως έχουν περισσότερες ανεπιθύμητες παρενέργειες, όπως πρόκληση κατάθλιψης, ακμής στο δέρμα και απότομης αύξησης της λίμπιντο.

Αντίθετα, το Vasalgel δεν επηρεάζει καθόλου τις ανδρικές ορμόνες. Όπως συμβαίνει και με τη βαζεκτομή, το σπέρμα συνεχίζει να παράγεται στους όρχεις, αλλά αντί να υπάρχει κανονική εκσπερμάτιση, διαλύεται και απορροφάται από το σώμα.

Ένα αντισυλληπτικό όπως το Vasalgel, αντίθετα με τα προφυλακτικά, δεν θα προστατεύει πάντως από σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα. Από την άλλη, παραμένει ασαφές πόσοι άνδρες θα ήθελαν να δοκιμάσουν τη λύση ενός τέτοιου αντισυλληπτικού.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου