Η ημερήσια κατανάλωση γάλατος και τα οφέλη της

Το γάλα είναι πλούσιο σε 2 θρεπτικά συστατικά που στηρίζουν όσο κανένα άλλο διατροφικό στοιχείο τα οστά. Το πρώτο και πιο σημαντικό είναι το ασβέστιο. Το 99% του ασβεστίου αποθηκεύεται στα οστά ενισχύοντας τη δομή τους, ενώ άλλες λειτουργίες του αφορούν την πήξη του αίματος και τη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης. 


Παρότι ο ρόλος του ασβεστίου στην σκελετική υγεία είναι αδιαμφισβήτητος, η ακριβής ποσότητα που χρειάζεται ο ανθρώπινος οργανισμός αποτελεί θέμα ντιμπέιτ μεταξύ των ειδικών. Στην Ευρώπη τα 800mg ασβεστίου θεωρούνται αρκετά, με τους ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας, τα παιδιά και τις εγκυμονούσες να έχουν αυξημένες ανάγκες.

Το δεύτερο συστατικό για το οποίο το γάλα θεωρείται πολύτιμο είναι η βιταμίνη D. Μάλιστα κατά πολλούς η βιταμίνη D είναι ακόμα σημαντικότερη από το ασβέστιο, γιατί είναι άκρως απαραίτητη για την απορρόφηση του τελευταίου. Άρα ενώ το ασβέστιο δυναμώνει τα οστά, χρειάζεται η βιταμίνη D για να απορροφηθεί.


Πόσα ποτήρια γάλα καλύπτουν τις ημερήσιες ανάγκες;

Περίπου 3 ποτήρια γάλα, ή 3 μερίδες γαλακτοκομικών, καλύπτουν τις ημερήσιες ανάγκες σε ασβέστιο. Όμως τα τελευταία χρόνια ο ρόλος του αγελαδινού γάλατος στην υγεία έχει αμφισβητηθεί. Οι μελέτες που έχουν δει το φως της δημοσιότητας συσχετίζουν την αυξημένη κατανάλωση γάλατος με ορισμένες μορφές καρκίνου, και συγκεκριμένα με εκείνον του προστάτη. Φυσικά η «ανακάλυψη» αυτή έφερε θύελλα αρνητικών δημοσιευμάτων στο τύπο, υποβαθμίζοντας τη θρεπτική αξία του γάλατος.


Το διατροφικό συμπέρασμα

Όπως συμβαίνει σχεδόν με κάθε διατροφικό ζήτημα πρέπει κανείς να το εξετάζει με σύνεση. Αυτό σημαίνει πως ένα ποτήρι γάλα την ημέρα είναι αρκετό για να ικανοποιήσει μέρος των αναγκών σε ασβέστιο, ενώ η υπόλοιπη ποσότητα μπορεί να καλυφθεί από άλλα τρόφιμα πλούσια σε ασβέστιο όπως είναι οι σαρδέλες με τα κόκαλα, τα φασόλια, το μπρόκολο και τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά.

Επιπλέον συμβουλές:
  • τα φρούτα και τα λαχανικά είναι πλούσια σε κάλιο που και αυτό επηρεάζει την ποσότητα του ασβεστίου που βρίσκουμε στα οστά
  • το πολύ αλάτι αυξάνει την αποβολή του ασβεστίου από το σώμα
  • η φυσική δραστηριότητα ενδυναμώνει το μυοσκελετικό σύστημα.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου