«Η φύση εκδικείται» – Καμπανάκι Χ. Ζερεφού για τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στην Ελλάδα

Έντονη ανησυχία για τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στη χώρα μας εξέφρασε, ο επίτιμος καθηγητής Φυσικής στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, Χρήστος Ζερεφός.




Ο κ. Ζερεφός στη διάρκεια ενημέρωσης της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Έρευνας και Τεχνολογίας της Βουλής χτύπησε «καμπανάκι» για το κόστος της κλιματικής αλλαγής στην Ελλάδα και προειδοποίησε ότι πρέπει να ληφθούν άμεσα μέτρα.

Ο επίτιμος καθηγητής Φυσικής στο ΑΠΘ επικαλέστηκε στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία, το κόστος της κλιματικής αλλαγής στην Ελλάδα, εάν δεν ληφθούν έγκαιρα μέτρα, θα ανέλθει έως το τέλος του αιώνα σωρευτικά τα 700 δισ. ευρώ, ποσό το οποίο είναι διπλάσιο, από το σημερινό εξωτερικό χρέος της χώρας.

Τις δυσμενέστερες συνέπειες, σύμφωνα με τον γνωστό περιβαλλοντικός ερευνητής, θα υποστεί ο τομέας της αγροτικής παραγωγής.

«Η φύση δεν χαμογελάει, εκδικείται»

«Θα είμαστε χωρίς επιστροφή όταν το ακραίο γίνει σύνηθες», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Ζερεφός, τονίζοντας ότι «η φύση δεν χαμογελάει, εκδικείται».

«Θα είμαστε χωρίς επιστροφή όταν το ακραίο γίνει σύνηθες», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Ζερεφός.


Αναφερόμενος στη συχνότερη εμφάνιση ακραίων καιρικών φαινομένων, είπε πως ενώ παλιότερα είχαμε έναν καύσωνα κάθε 30 χρόνια, την τελευταία τριακονταετία έχουμε, εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής, έναν χρόνο παρά χρόνο ενώ τείνουμε να έχουμε έναν κάθε χρόνο.


Τι θα συμβεί στην Ελλάδα αν αυξηθεί η μέση πλανητική θερμοκρασία

Τα τελευταία χρόνια τα στοιχεία που έρχονται στο προσκήνιο σχετικά με την κλιματική αλλαγή είναι απογοητευτικά.

Θερμοκρασίες – ρεκόρ στην Ευρώπη που υπερβαίνουν ακόμη και τους 40 βαθμούς Κελσίου, καταιγίδες και ριπές ανέμων στην Ελλάδα που σπάνε τα… κοντέρ, πολικές αρκούδες που αναγκάζονται να ψάχνουν για τροφή σε κατοικημένες περιοχές….

Πρόκειται για τρεις διαφορετικές εικόνες που επιβεβαιώνουν αυτό που οι επιστήμονες υποστηρίζουν εδώ και χρόνια: ότι η κλιματική αλλαγή συντελείται. Αυτό σημαίνει ότι ο κόσμος μας γίνεται όλο και πιο ζεστός. Και αυτό δεν επιδέχεται αμφισβήτηση, αφού – δυστυχώς – τα επιστημονικά στοιχεία το αποδεικνύουν.

Με απλά λόγια: η υπερθέρμανση δεν θα συμβεί. Συμβαίνει τώρα. Έτσι, σύμφωνα με τα τελευταία επιστημονικά συμπεράσματα (που παρουσιάστηκαν τον περασμένο Οκτώβριο από τον ΟΗΕ) έχουμε μόλις 11 χρόνια προκειμένου να μειώσουμε τις παγκόσμιες εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου και περίπου 25 χρόνια για τον εκμηδενισμό τους.


Αν δεν τα καταφέρουμε;

Κι αν δεν τα καταφέρουμε; Τότε, κατά τους ειδικούς, χάνεται ο στόχος της συγκράτησης της αύξησης της πλανητικής θερμοκρασίας στον 1,5 βαθμό Κελσίου, με δραματικές, μη αναστρέψιμες συνέπειες για όλους.

Ενδεικτικό είναι το γεγονός πως ακόμη και αν πετύχουμε τον στόχο του 1,5 βαθμού Κελσίου (σήμερα βρισκόμαστε στον 1ο C), ακόμη και τότε, θα έχουμε αύξηση του μέσου όρου των δασικών πυρκαγιών στη χώρα μας κατά 41%. Εάν, δε, φθάσουμε στους 2 βαθμούς Κελσίου, ο μέσος όρος των δασικών πυρκαγιών θα αυξηθεί κατά 62% σε σχέση με σήμερα.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου