Μετεωρίτης από μακρινό ηλιακό σύστημα είχε πέσει στη Γη το 2014

Ερευνητές του πανεπιστημίου του Χάρβαρντ πιστεύουν πως ένας μετεωρίτης που είχε πέσει στη Γη, πριν από περίπου πέντε χρόνια, το 2014, κοντά στην Παπούα Νέα Γουινέα προήλθε από διαφορετικό ηλιακό σύστημα.Ο μετεωρίτης, που έχει μήκος περίπου μισού μέτρου, χαρακτηρίζεται ως το πιο μακρινό ξένο σώμα που έχει «επισκεφτεί» ποτέ τον πλανήτη μας.

«Σχεδόν όλα τα διαστημικά αντικείμενα που έχουν χτυπήσει τη Γη προέρχονται από το ηλιακό μας σύστημα» εξηγεί ο καθηγητής Αμπραχάμ Λεμπ, πρόεδρος του Τμήματος Αστρονομίας του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ, ο οποίος συμμετείχε στην σύνταξη της έρευνας.

«Όλοι οι μετεωρίτες είναι κατασκευασμένοι από τα ίδια υλικά με τα οποία είναι φτιαγμένο το ηλιακό μας σύστημα, απλώς προέρχονται από άλλη πηγή. Είναι σαν να πάρουμε ένα μήνυμα σε ένα μπουκάλι από μια μακρινή τοποθεσία. Mπορούμε να το εξετάσουμε, σαν να περπατούσαμε στην παραλία και κοιτάζοντας τα κοχύλια που σαρώνουν την ξηρά, θα μπορούσαμε να μάθουμε κάτι για τον ωκεανό» σημειώνει.

Ο Λεμπ και ο συνεργάτης του, Αμίρ Σιράι, μελέτησαν την ταχύτητα των αντικειμένων που εισέρχονται στην ατμόσφαιρα της Γης, τα οποία μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να υπολογιστεί αν το αντικείμενο ταξίδευε σε σχέση με την τροχιά του ήλιου μας.

«Αυτό που κάναμε ήταν να πάρουμε τις ιδιότητες του μετεωρίτη και να πάρουμε την ταχύτητα κατά τη στιγμή της πρόσκρουσης, ώστε να συμπεράνουμε αν ήταν σε σύνδεση με τον ήλιο ή όχι» είπε ο Λεμπ, συμπληρώνοντας πως:

Με αυτή την ταχύτητα, χρειάζονται εκατοντάδες χιλιάδες χρόνια για να μετακινηθεί ένα αντικείμενο από το ένα αστέρι στο άλλο.

Οι ερευνητές δεν μπορούν να υπολογίσουν την ηλικία του μετεωρίτη, ωστόσο είναι βέβαιο πως είχε εκατοντάδες εκατομμύρια ετών.

Αυτό που συναρπάζει τους ειδικούς είναι πως ένα τόσο μικρό αντικείμενο, ίσως θα μπορούσε, θεωρητικά, να φέρει ζωή και από άλλα ηλιακά συστήματα.

Περισσότερο από όλα, βέβαια, συναρπάζει η ιδέα πως αυτό το σχετικά μικρό αντικείμενο, θεωρητικά τουλάχιστον, θα μπορούσε να φέρει ζωή από άλλα ηλιακά συστήματα, όπως βακτήρια. 

Η έρευνα εκτιμά ότι παρ’ ό,τι αυτός είναι ο πρώτος καταγεγραμμένος μετεωρίτης που έχει πέσει στη Γη, ωστόσο υπάρχουν και άλλα ξένα αντικείμενα που αιωρούνται γύρω από το ηλιακό μας σύστημα.Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου