Ανιχνεύθηκαν βαρυτικά κύματα από την συγχώνευση μαύρης τρύπας με άστρο νετρονίων

Οι ανιχνευτές βαρυτικών κυμάτων LIGO και Virgo ανίχνευσαν σήματα προερχόμενα από την καταβρόχθιση ενός άστρου νετρονίων από μια μαύρη τρύπα. 




Το γεγονός αυτό δημοσιεύθηκε στο Nature και αν επιβεβαιωθεί θα είναι η πρώτη φορά που εντοπίζονται βαρυτικά κύματα από την συγχώνευση ενός τέτοιου δυαδικού συστήματος (μαύρη τρύπα – άστρο νετρονίων).

Το νέο αυτό γεγονός έρχεται να προστεθεί στον κατάλογο του εντοπισμού βαρυτικών κυμάτων από ζεύγη συμπαγών αστρικών σωμάτων καθώς έχουν ήδη ανιχνευθεί βαρυτικά κύματα προερχόμενα από την συγχώνευση δυο άστρων νετρονίων (για δεύτερη φορά στην ιστορία της αστρονομίας των βαρυτικών κυμάτων).

Στις 26 Απριλίου 2019 οι ανιχνευτές LIGO στις ΗΠΑ και Virgo στην Ιταλία ανέφεραν την ανίχνευση σημάτων ασυνήθιστου τύπου. Οι αστρονόμοι συνεχίζουν την ανάλυση των δεδομένων και εκτελούν προσομοιώσεις στους υπολογιστές για να τα ερμηνεύσουν. Οι πρώτες εκτιμήσεις δείχνουν πως πρόκειται για συγχώνευση μαύρης τρύπας με άστρο νετρονίων.

Το εν λόγω γεγονός ονομάζεται προσωρινά S190426c, και φαίνεται να έχει πραγματοποιηθεί περίπου 375 μεγαπαρσέκ (1,2 δισεκατομμύρια έτη φωτός) μακριά από τη Γη, σύμφωνα με τους υπολογισμούς της συνεργασίας LIGO και Virgo. Οι ερευνητές έχουν προσδιορίσει από ποια περιοχή του ουρανού μπορεί να προέρχεται το σήμα κι έτσι οι αστρονόμοι ψάχνουν για την ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία που θα μπορούσε να παράγεται από ένα τέτοιο γεγονός. Η αντιστοίχιση των βαρυτικών κυμάτων με τον εντοπισμό και άλλων μορφών ακτινοβολίας θα δώσει πολύ περισσότερες πληροφορίες για αυτή τη σπάνια συγχώνευση αστρονομικών αντικειμένων.

Μια μέρα πριν, στις 25 Απριλίου 2019, οι βαρυτικοί ανιχνευτές εντόπισαν την συγχώνευση δυο άστρων νετρονίων, 2 χρόνια μετά την πρώτη ανακάλυψη ενός τέτοιου γεγονότος, τον Αύγουστο του 2017. Το γεγονός αυτό (S190425z) συνέβη σε απόσταση 150 μεγαπαρσέκ (500 εκατομμύρια έτη φωτός) από τη Γη – σε τριπλάσια απόσταση από το αντίστοιχο γεγονός του 2017. Όμως αυτή τη φορά, οι ανιχνευτές LIGO και Virgο δεν μπόρεσαν να εντοπίσουν με ακρίβεια την περιοχή του ουρανού απ’ όπου προήλθε το σήμα.

Η συνεργασία LIGO-Virgo ξεκίνησε τις νέες παρατηρήσεις την 1η Απριλίου και αναμενόταν ότι θα εντόπιζε περίπου μία συγχώνευση ζεύγους μαύρων τρυπών ανά εβδομάδα και μια ανίχνευση ζεύγους άστρων νετρονίων ανά μήνα.

Μέχρι στιγμής, οι προβλέψεις αυτές επαληθεύθηκαν αφού ανιχνεύθηκαν αρκετές συγχωνεύσεις μαύρων τρυπών, μια συγχώνευση άστρων νετρονίων και κατά πάσα πιθανότητα μια συγχώνευση μαύρης τρύπας με άστρο νετρονίων.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου