Νέο ρεκόρ κατέγραψε η αξία του Bitcoin

Σε εξωφρενικά ύψη κινείται η αξία του διαδικτυακού νομίσματος, Bitcoin, το οποίο ξεπέρασε για πρώτη φορά τα 7.000 δολάρια, λιγότερο από έναν μήνα αφού είχε σπάσει το ρεκόρ των 5.000 δολαρίων. Σε σχέση με τις αρχές του έτους, η αξία του έχει επταπλασιαστεί, ακολουθώντας ιλιγγιώδη πορεία.


Μέσα στις τελευταίες επτά εβδομάδες και μόνο, έχει διπλασιαστεί η αξία του. Την Πέμπτη, σύμφωνα με το ανταλλακτήριο Bitstamp, βρέθηκε στα 7.066,44 δολάρια.

Η δραματική αυτή άνοδος αποδίδεται σε μεγάλο βαθμό από την επιλογή του CME Group Inc- η μεγαλύτερη αγορά παραγώγων στον κόσμο- να παρουσιάσει προθεσμιακές συμβάσεις (futures) επί του Bitcoin μέχρι το τέλος του έτους, κάτι που αύξησε κατακόρυφα τη ζήσηση. Ωστόσο, δεν είναι λίγοι οι σκεπτικιστές, οι οποίοι θεωρούν πως πρόκειται για άλλη μία «φούσκα», που αργά ή γρήγορα θα σκάσει- οπότε δεν συντρέχει λόγος για θέσπιση νέων κανονισμών και ρυθμιστικών μηχανισμών από επίσημους φορείς.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η περίπτωση της Themis Trading LLC, η οποία, σε ανάρτηση στο blog της, εκτιμά πως η CME αντιδρά στις απαιτήσεις των πελατών, παρά δηλώσεις του προέδρου της, Μπράιαν Ντούρκιν, στο παρελθόν, πως δεν θα γινόταν κάτι τέτοιο. Η Themis υπογραμμίζει ότι δεν είναι κατά του Bitcoin, ωστόσο υποστηρίζει ότι τέτοιες επιλογές δίνουν «έγκριση» σε ένα «πολύ επικίνδυνο, μη ρυθμιζόμενο εργαλείο, το οποίο έχει ιστορικό εξαπάτησης και χειραγώγησης». 

Επίσης, προβληματισμούς εξέφρασε και ο διευθύνων σύμβουλος της Credit Suisse, Τιτζάνε Θιάμ, προειδοποιώντας πως η μεγάλη αυτή ορμή θα «ξεθυμάνει»: «Το Bitcoin εμπεριέχει μια σειρά προκλήσεων. Η πρώτη είναι στην πραγματικότητα η ανωνυμία. Νομίζω ότι οι περισσότερες τράπεζες, υπό το παρόν ρυθμιστικό καθεστώς, έχουν είτε ελάχιστη είτε καθόλου διάθεση να εμπλακούν σε ένα συνάλλαγμα που παρουσιάζει τέτοιες προκλήσεις όσον αφορά στο ζήτημα του ξεπλύματος χρημάτων. Από ό,τι μπορούμε να καταλάβουμε, ο μόνος λόγος σήμερα για να αγοράσεις ή να πουλήσεις bitcoins είναι για να βγάλεις χρήματα, που είναι ο ίδιος ο ορισμός της κερδοσκοπίας, και ο ίδιος ο ορισμός της φούσκας».

Σε κάθε περίπτωση πάντως, γενικά τα αποκαλούμενα «cryptocurrencies» βρίσκονται σε άνοδο: Μαζί με το Bitcoin, η συνολική αξία του οποίου ξεπερνά πλέον τα 117 δισ. δολάρια, η αξία όλων των cryptocurrencies που βρίσκονται σε κυκλοφορία αυτή τη στιγμή βρίσκεται πάνω από τα 190 δισ. δολάρια, σύμφωνα με την ιστοσελίδα Coinmarketcap.

H πορεία του Bitcoin τους τελευταίους μήνες:
  • 20 Μαΐου: $2,000
  • 4 Αυγούστου: $3,000
  • 12 Αυγούστου: $4,000
  • 12 Οκτωβρίου: $5,000
  • 20 Οκτωβρίου: $6,000


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου