Ατύχημα «βλέπουν» οι Γάλλοι πίσω από την ανίχνευση ρουθηνίου

Λύση στο μυστήριο γύρω από την ανίχνευση ραδιενέργειας σε διάφορες χώρες της Ευρώπης - ανάμεσά τους και η Ελλάδα - έδωσε το ινστιτούτο πυρηνικής ασφάλειας της Γαλλίας (IRSN).




Πιο συγκεκριμένα οι Γάλλοι επιστήμονες «βλέπουν» πίσω από την ανίχνευση ραδιενέργειας σε διάφορες περιοχές της Ευρώπης, πυρηνικό ατύχημα στη Ρωσία ή στο Καζακστάν. Το ραδιενεργό νέφος του στοιχείου ρουθηνίου-106 που ανιχνεύθηκε στην Ευρώπη -και στην Ελλάδα- από τις αρχές έως τα μέσα Οκτωβρίου περίπου, πιθανότατα προήλθε από κάποιο ατύχημα, το οποίο συνέβη στη Ρωσία ή στο Καζακστάν, σε κάποια περιοχή ανάμεσα στα Ουράλια όρη και στον ποταμό Βόλγα, αν και η ακριβής τοποθεσία είναι αδύνατο να προσδιορισθεί.

Σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξαν οι επιστήμονες του εθνικού Iνστιτούτου Ακτινοπροστασίας και Πυρηνικής Ασφάλειας (IRSN) της Γαλλίας, ύστερα από μελέτη των στοιχείων για την εξάπλωση της ραδιενεργής ρύπανσης, σε σχέση με τα μετεωρολογικά δεδομένα. Όπως εκτιμούν, δεν επρόκειτο για ατύχημα σε πυρηνικό αντιδραστήρα, αλλά μάλλον σε κάποια εγκατάσταση επεξεργασίας πυρηνικών αποβλήτων ή σε κάποιο κέντρο πυρηνικής ιατρικής, που κάνει χρήση ραδιενεργών ισοτόπων, στη Ρωσία ή στο Καζακστάν.

Το γαλλικό ινστιτούτο εκτιμά ότι η διαρροή -που έγινε αισθητή στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες- συνέβη την τελευταία εβδομάδα του Σεπτεμβρίου και επιβεβαιώνει ότι δεν υπήρξε κάποια επίπτωση στην ανθρώπινη υγεία ή στο περιβάλλον.

Η εκτίμηση των Γάλλων επιστημόνων είναι ότι η αρχική διαρροή ήταν ανάμεσα στα 100 και στα 300 τεραμπεκερέλ. Όπως τονίζουν αν αυτό είχε συμβεί στη Γαλλία, οι ίδιοι θα είχαν ζητήσει την εκκένωση περιοχών σε αρκετά χιλιόμετρα από το σημείο της διαρροής, αν και υποστηρίζουν ότι η ύπαρξη του ρουθηνίου στον ουρανό της Ευρώπης δεν είχε συνέπειες στην υγεία των Ευρωπαίων. 

Οι Γάλλοι επιστήμονες οριοθέτησαν την περιοχή στην οποία μπορεί να συνέβη το πυρηνικό ατύχημα μελετώντας όλα τα δεδομένα του καιρού εκείνης της περιόδου που έγινε η ανίχνευση του ρουθηνίου 106 στον ουρανό της Ευρώπης. 

Οι Ρώσοι, πάντως, σύμφωνα με τον διευθυντή του γαλλικού ινστιτούτου, δήλωσαν άγνοια για κάποιο τέτοιο περιστατικό σε ρωσικό έδαφος, ενώ οι Αρχές του Καζακστάν δεν έχουν ακόμα δώσει κάποια απάντηση.

Το Ινστιτούτο ανέφερε επίσης ότι η πιθανότητα εισαγωγής τροφίμων (π.χ. μανιταριών) από την πιθανή περιοχή του ατυχήματος είναι πολύ μικρή, ενώ σε κάθε περίπτωση θεωρεί πολύ μικρό τον δυνητικό κίνδυνο για την υγεία.

Η Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας (ΕΕΑΕ) έχει ανακοινώσει προ εβδομάδων ότι το ρουθήνιο-106 δεν είναι πια ανιχνεύσιμο στην ατμόσφαιρα της Ελλάδας. Το ίδιο ανακοίνωσε και το IRSN για την ατμόσφαιρα της Γαλλίας.


Τι είναι το Ρουθήνιο 106 

Ένα ισότοπο που παράγεται κυρίως για ιατρικούς λόγους είναι το ρουθήνιο-106, το ραδιενεργό υλικό το οποίο ανιχνεύθηκε στην ατμόσφαιρα της Ελλάδας.

Η παρουσία του ραδιενεργού στοιχείου στην ατμόσφαιρα εντοπίστηκε αρχικά  στις 11/10. Σε τηλεοπτικές συνεντεύξεις ο Διευθυντής Ερευνών του Δημόκριτου, Κώστας Ελευθεριάδης, είχε σημειώσει, ότι «το ρουθήνιο-106 είναι ένα ισότοπο το οποίο παράγεται κυρίως για ιατρικούς λόγους και από τις μετρήσεις που κάνουμε και από τα δίκτυα επαγρύπνησης, στα οποία συμμετέχουμε, δόθηκε σήμα ότι βρέθηκε στο Μιλάνο, οπότε αμέσως ελέγξαμε τα δικά μας φίλτρα και όντως κι εμείς εντοπίσαμε αυτό το στοιχείο».

Ενώ  όπως είχε τονίσει, αυτό το στοιχείο εντοπίστηκε σε αρκετές χώρες της Κεντρικής Ευρώπης, ενώ η προέλευσή του παραμένει άγνωστη, αλλά η συγκέντρωσή του παραμένει πολύ μικρή.


Πηγές: 1, 2, 3

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου