Νέα μελέτη για τους Νεάντερταλ

Οι ερωτικές συνευρέσεις του σύγχρονου ανθρώπου με τον άνθρωπο του Νεάντερταλ χρονολογούνται πολύ νωρίτερα από ό,τι πιστεύαμε ώς σήμερα. Τμήματα ανθρώπινου γενετικού υλικού, τα οποία ανιχνεύθηκαν στο γονιδίωμα ενός Νεάντερταλ, υποδεικνύουν ότι τα δύο είδη διασταυρώνονταν πριν από 100 χιλιάδες χρόνια.


Ωστόσο, αρχικώς οι επιστήμονες πιστεύαν ότι τα δύο είδη είχαν αρχίσει να έχουν σχέσεις μόνον αφού ο σύγχρονός άνθρωπος εγκατέλειψε την Αφρική, πριν από 60 χιλιάδες χρόνια.

Η νέα μελέτη, που ανατρέπει την κατάσταση, δημοσιεύεται στο επιστημονικό περιοδικό Nature. Ο δρ Σέρτζι Καστελάνο, του Ινστιτούτου Εξελικτικής Ανθρωπολογίας Μαξ Πλανκ της Γερμανίας, αναφέρει ότι οι νέες διαπιστώσεις διαδραματίζουν κομβικό ρόλο στην καλύτερη κατανόηση της Ιστορίας των προγόνων μας.


Γενετική ανάλυση οστών

Πηγή των νέων αποκαλύψεων για τη σεξουαλική ζωή των προγόνων μας είναι τα οστά μιας γυναίκας Νεάντερταλ που βρέθηκαν σε απομακρυσμένο σπήλαιο στα όρη Αλτάι στη Σιβηρία. Η γενετική ανάλυση των οστών έδειξε την ύπαρξη τμημάτων ανθρώπινου γενετικού υλικού, γεγονός που σημαίνει ότι τα δύο είδη (σύγχρονός άνθρωπος και Νεάντερταλ) είχαν διασταυρωθεί πριν από 100 χιλιάδες χρόνια. Βέβαια, παραμένει άγνωστο ποια ήταν η πληθυσμιακή πυκνότητα τόσο των Νεάντερταλ όσο και των σύγχρονων ανθρώπων σε περιοχές που βρίσκονται μεταξύ της Αραβίας και της Κίνας στη δεδομένη χρονική στιγμή.

Αναπαράσταση ανθρώπου του Νεάντερταλ στο Μουσείο Προϊστορίας του Εζέ-ντε-Ταγιάκ της Ακουιτανίας στη Γαλλία, που βασίσθηκε σε ανασκαφικά ευρήματα από το Μέτμαν της Γερμανίας

Προηγούμενες μελέτες υποδείκνυαν ότι οι σύγχρονοι άνθρωποι ξεκίνησαν να έχουν σεξουαλικές επαφές με τους Νεάντερταλ αφού εγκατέλειψαν την Αφρική και άρχισαν να μετακινούνται στον υπόλοιπο κόσμο, όπως την Ευρώπη και την Ασία. Γενετικό υλικό από τους Νεάντερταλ, προϊόν αυτών των ερωτικών συνευρέσεων, μπορεί να εντοπιστεί ακόμα και σήμερα. Μάλιστα, τελευταίες μελέτες έδειξαν ότι αυτά επακριβώς τα τμήματα του DNA που μας κληροδότησαν οι Νεάντερταλ διαδραματίζουν κομβικής σημασίας ρόλο στην ανθρώπινη υγεία: από τη λειτουργία του ανοσοποιητικού μας συστήματος μέχρι την προδιάθεση που έχουμε για κάποιες ασθένειες. Ομως, το πιο πρόσφατο εύρημα, η ροή γενετικού υλικού προς την αντίθετη κατεύθυνση, από τον άνθρωπο στον Νεάντερταλ, υποδεικνύει ότι η ερωτική συνεύρεση των δύο χρονολογείται πολύ νωρίτερα. Βέβαια, οι ειδικοί δεν γνωρίζουν με ποιον τρόπο τα ανθρώπινα γονίδια επηρέαζαν τους ανθρώπους του Νεάντερταλ. Ομως, το εύρημα φωτίζει σημαντικά την ιστορία των ανθρωπίνων μετακινήσεων.

Αν, λοιπόν, οι πρώτοι άνθρωποι είχαν ερωτική επαφή με τους Νεάντερταλ πριν από 100 χιλιάδες χρόνια, τότε αυτό πρέπει να συνέβαινε πέρα από την Αφρική. Αυτό, με τη σειρά του, σημαίνει ότι πρέπει να εγκατέλειψαν την αφρικανική ήπειρο νωρίτερα από τη μεγάλη μετακίνηση που συνέβη 40 χιλιάδες χρόνια αργότερα. Οπως τονίζει ο καθηγητής Κρις Στρίνγκερ, του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας του Λονδίνου, «δεν γνωρίζουμε τίποτα για τις ερωτικές σχέσεις μεταξύ των δύο. Μπορεί να ήταν ειρηνικές ή και αποτέλεσμα βίαιων συγκρούσεων».


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου