Δύο «διάσημοι» εξωπλανήτες ίσως δεν υπήρξαν ποτέ

Το 2007 εντοπίστηκαν δύο εξωπλανήτες ο ένας εκ των οποίων σύμφωνα με τους επιστήμονες που τον ανακάλυψαν ήταν ο φιλικότερος για τη ζωή εξωπλανήτης που είχε ανακαλυφθεί μέχρι τότε. Η ανακάλυψη του είχε χαρακτηριστεί ιστορική. Ερευνητές στις ΗΠΑ διαπιστώνουν τώρα ότι οι δύο πλανήτες δεν υπάρχουν.

Στην πραγματικότητα ήταν δύο κηλίδες στο άστρο του συστήματος που παραπλάνησαν τους επιστήμονες που το παρατηρούσαν πριν από 7 χρόνια.

Πιο συγκεκριμένα ερευνητές με επικεφαλής τον αστρονόμο Πολ Ρόμπερτσον του Πανεπιστημίου της Πενσιλβάνια παρατήρησαν το άστρο Gliese 581, ένα ερυθρό νάνο που βρίσκεται σε απόσταση 20 έτη φωτός από τη Γη. Διαπίστωσαν ότι το άστρο έχει έντονη μαγνητική δραστηριότητα παράγωγο της οποίας είναι η δημιουργία γιγάντιων ηλιακών κηλίδων παρόμοιων με εκείνων που δημιουργούνται στον Ηλιο. Σύμφωνα με τους ερευνητές ο Gliese 581d (εκείνος που θεωρήθηκε φιλικός στη ζωή) και ο Gliese 581g δεν είναι τελικά εξωπλανήτες, αλλά κηλίδες. Στο ίδιο σύστημα εκτός από αυτούς τους δύο πλανήτες είχαν εντοπισθεί άλλοι τέσσερις. Η νέα έρευνα πιστοποίησε την ύπαρξη των τριών εξ αυτών με τους ερευνητές να επισημαίνουν ότι κανείς από αυτούς δεν διαθέτουν συνθήκες ευνοϊκές για την παρουσία της ζωής. Η νέα έρευνα δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Science».


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου