Ουσία θα καθιστά τους ιστούς διαφανείς.

Οι επιστήμονες αναζητούν συνεχώς ολοένα και περισσότερους τρόπους για να μπορέσουν να δουν μέσα από βιολογικούς ιστούς, ώστε να μπορούν να εντοπίσουν διάφορα κύτταρα που έχουν σημανθεί με χρωστικά, πρωτεΐνες ή άλλες ουσίες. Μολονότι σε πρόσφατες έρευνες...


...για την σήμανση έχουν χρησιμοποιηθεί υλικά όπως νανοσωλήνες άνθρακα, και firefly πρωτεΐνες, επιστήμονες του Ιαπωνικού Ινστιτούτου Εγκεφάλου, επέλεξαν μία διαφορετική προσέγγιση στο ζήτημα αναπτύσσοντας μία «χημική ουσία» που καθιστά τους ιστούς γύρω από τα κύτταρα που θέλουμε να παρατηρήσουμε διαφανείς.

Την χημική ουσία, που έχουν ονομάσει ως Κλίμακα, έχουν ήδη χρησιμοποιήσει για να καταστήσουν τον εγκεφαλικό ιστό ενός ποντικού διαφανή, ώστε να παρατηρήσουν τον εγκεφαλικό φλοιό, τον ιππόκαμπο και την φαιά ουσία. Ήταν σε θέση να μάλιστα να μπορέσουν να δουν σε αρκετά χιλιοστά μέσα στον ιστό και να μελετήσουν λεπτομερώς τις συνδεσμολογίες των αιμοφόρων αγγείων.

Αν και στα πειράματα μέχρι τώρα έχουν χρησιμοποιηθεί δείγματα εγκεφαλικού ιστού, οι επιστήμονες, φαίνονται αισιόδοξοι ότι θα λειτουργήσει εξίσου καλά και σε άλλους ιστούς και όργανα, με απώτερο στόχο την χρήση του σε ζωντανούς οργανισμούς. Εάν αυτό επιτευχθεί θα ανοίξει ο δρόμος για νέα πειράματα τα οποία μέχρι σήμερα δεν ήταν δυνατό να πραγματοποιηθούν.

Ακολουθούν φωτογραφίες από τα διαφανή έμβρυα ποντικού, οι τρισδιάστατες απεικονίσεις του εγκεφαλικού ιππόκαμπου και των αγγειακών διακλαδώσεων.

Πηγή