Covid-19: Αξιοσημείωτη πτώση νέων μολύνσεων στο Ισραήλ μετά τους εμβολιασμούς

Τα πρώτα ευρήματα από το πρόγραμμα εμβολιασμού Covid-19 στο Ισραήλ δείχνουν ότι η διάθεση του εμβολίου Pfizer BioNTech στο ευρές κοινό οδηγεί σε λιγότερες νέες μολύνσεις με είναι τουλάχιστον 50% αποτελεσματικότητα 13 έως 24 ημέρες μετά την πρώτη δόση.



Έκθεση στοιχείων του υπουργείου Υγείας του Ισραήλ, η οποία διατέθηκε στο BBC, αναφέρει ότι από τους σχεδόν 750,000 πλήρως εμβολιασμένους ηλικίας άνω των 60 ετών μόνο 531 βρέθηκαν θετικοί με covid-19 (0,07%). Από αυτούς, μόνο 38 νοσηλεύτηκαν με μέτρια, σοβαρή ή κρίσιμη νόσο.

Το υπουργείο ανέλυσε τα αρχεία σχεδόν ενός εκατομμυρίου ανθρώπων μεταξύ της πρώτης δόσης εμβολίου έως τουλάχιστον επτά ημέρες μετά τη δεύτερη δόση. Διαπιστώθηκε ότι υπήρχαν τρεις θάνατοι covid-19 σε εμβολιασμούς άνω των 60, ωστόσο αναφέρεται ότι είναι πιθανό η μόλυνση από τον ιό να είχε συμβεί σε στάδιο προγενέστερο της ανοσίας τους που παρέχει το εμβόλιο.

Κατά την περίοδο πριν από την έναρξη ισχύος της προστασίας που παρέχει το εμβόλιο, καταγράφηκαν περισσότερες από 7000 λοιμώξεις, με λιγότερες από 700 περιπτώσεις μέτριας έως κρίσιμης ασθένειας και 307 θανάτους. Το Υπουργείο Υγείας ανέφερε πως τα τρέχοντα στοιχεία έδειξαν ότι οι νέες μολύνσεις μειώθηκαν σταθερά 14 ημέρες έπειτα της πρώτης δόσης.

Επί του παρόντος, το Ισραήλ έχει εμβολιάσει περισσότερα από 3,1 εκατομμύρια άτομα, εκ των οποίων 1,8 εκατομμύρια έχουν λάβει δεύτερη δόση. Επιπλέον, το Ισραήλ δεν παρέχει εμβόλιο σε όσους έχουν αναρρώσει από μόλυνση του Covid-19 στο παρελθόν.

Η έκθεση επίσης αναφέρει πώς «δεν υπάρχουν αρκετές πληροφορίες σχετικά με το χρονικό διάστημα κατά το οποίο ένας ασθενής που έχει αναρρώσει από κορωνοϊό θεωρείται προστατευμένος, γνωστό ως φαινόμενο της «φυσικής ανοσίας». 

Aθροιστικός εντοπισμός της λοίμωξης SARS-CoV-2 κατά το διάστημα 1 έως 24 ημερών.
Πηγή  


Αποτελεσματικότητα της μονής δόσης

Προδημοσιευμένη μελέτη από το Ισραήλ για την εκτίμηση της αποτελεσματικότητας του εμβολίου Pfizer BioNTech, ανέλυσε δεδομένα περισσότερων από 500,000 ανθρώπων, εκ των οποίων περίπου 350,000 εξετάσθηκαν 13-24 ημέρες μετά την πρώτη δόση του εμβολίου. Η μελέτη διαπίστωσε ότι καταγράφηκε αθροιστικός εντοπισμός της λοίμωξης SARS-CoV-2 της τάξης του 0,57% κατά το διάστημα 1 έως 12 ημερών και 0,27% στο διάστημα 13-24 ημερών. Η μελέτη καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η μονή εφάπαξ δόση του εμβολίου βρέθηκε κατά 51% αποτελεσματική στο διάστημα 13-24 ημερών μετά τον εμβολιασμό.

Παράλληλα, μετα-ανάλυση των παραπάνω δεδομένων από ερευνητές του Πανεπιστήμιο της Ανατολικής Αγγλίας αναφέρει πως η αποτελεσματικότητα ήταν «σχεδόν μηδενική έως την 14η ημέρα, ωστόσο κατά την μετέπειτα περίοδο η αποτελεσματικότητα αυξήθηκε στο 90% περίπου μέχρι και την 21η ημέρα, όπου και επήλθε σταθεροποίηση». Η ομάδα προδημοσίευσε τα ευρήματα και καταλήγει στο ότι, η παρατήρηση της αύξησης μολύνσεων στο Ισραήλ κατά την αρχική περίοδο μετά τη λήψη των εμβολιασμών είναι πιθανό να οφείλεται στο ότι  «αρκετοί σταμάτησαν να εφαρμόζουν μέτρα προστασίας αμέσως μόλις έκαναν την ένεση.»

Οι ερευνητές πρόσθεσαν, «Αυτό που δείχνει η ανάλυση μας είναι ότι ακόμη και μία δόση εμβολίου είναι από μόνη της εξαιρετικά αποτελεσματική, αν και μπορεί να χρειαστούν έως και 21 ημέρες για να επιτευχθεί αυτή η προστασία. Τα πρώτα αποτελέσματα που προέρχονται από το Ισραήλ δείχνουν πως η πολιτική του Ηνωμένου Βασιλείου να παρατείνει την περίοδο μεταξύ των δόσεων, ίσως είναι ευεργετική δεδομένου ότι ακόμη και μία δόση του εμβολίου μπορεί να προσφέρει υψηλό επίπεδο προστασίας από μόνη της.»


Πηγές:

https://www.bmj.com/content/bmj/372/bmj.n338.full.pdf

https://www.bbc.com/news/health-55706855

https://www.medrxiv.org/content/10.1101/2021.02.01.21250957v1

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου