Διαστημικές στολές νέας γενιάς για τους αστροναύτες του προγράμματος «Άρτεμις» της NASA (video)

Μια πρώτη εικόνα από τις διαστημικές στολές που θα φορούν οι αστροναύτες του προγράμματος «Άρτεμις», για την επιστροφή στη Σελήνη, έδωσε η NASA.





Εκ πρώτης όψεως, οι στολές θα μοιάζουν με αυτές που χρησιμοποιούνται σήμερα για διαστημικούς περιπάτους έξω από τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, ωστόσο, σύμφωνα με την αμερικανική διαστημική υπηρεσία, οι αστροναύτες θα μπορούν να κάνουν πολύ πιο πολύπλοκες εργασίες.

Η νέα διαστημική στολή για τις αποστολές του προγράμματος «Άρτεμις» ονομάζεται xEMU (Exploration Extravehicular Mobility Unit) και είναι σχεδιασμένη έχοντας κατά νου τα δεδομένα της σεληνιακής σκόνης, ώστε να αποφεύγεται η είσοδός της στο σύστημα υποστήριξης ζωής ή η ακούσια μεταφορά της στο διαστημόπλοιο. Επίσης, έχει πολύ μεγαλύτερο εύρος αντοχής σε θερμοκρασίες (τόσο στο σκοτάδι, όσο και στον ήλιο).



Το Portable Life Support System είναι το γνωστό «σακίδιο» που έχουν οι αστροναύτες σε διαστημικές αποστολές, όπου βρίσκονται τα συστήματα παροχής ενέργειας και αέρα. Επίσης, ρυθμίζει τη θερμοκρασία και παρακολουθεί την κατάσταση της στολής εν γένει. Η σμίκρυνση των ηλεκτρονικών και υδραυλικών συστημάτων επιτρέπει να χωρούν πολλά εφεδρικά συστήματα, με αποτέλεσμα υψηλότερα επίπεδα ασφάλειας.



Οι αστροναύτες του προγράμματος «Άρτεμις» θα είναι πολύ πιο ευέλικτοι από ό,τι στο παρελθόν, χάρη σε ειδικές βελτιώσεις στις στολές, οι οποίες περιλαμβάνουν χρήση προηγμένων υλικών στις αρθρώσεις και σε σημεία γενικότερα τα οποία κάμπτονται πολύ. Στο σκάφανδρο η NASA έχει επανασχεδιάσει το σύστημα επικοινωνίας, ενώ το νέο ηχητικό σύστημα περιλαμβάνει πολλαπλά μικρόφωνα που ενεργοποιούνται με τη φωνή στο άνω τμήμα της στολής, για καλύτερη επικοινωνία μεταξύ των αστροναυτών. Επίσης, το σκάφανδρο περιλαμβάνει μια προστατευτική προσωπίδα, σχεδιασμένη για να τοποθετείται και να αφαιρείται εύκολα.



Η νέα στολή έχει επίσης αρθρωτό σχεδιασμό, έτσι ώστε να μπορεί να παραμετροποιείται ευκολότερα για διαφορετικές αποστολές, πχ διαστημικούς περιπάτους και αποστολές στην επιφάνεια άλλων πλανητών. Ως εκ τούτου, η στολή θα μπορούσε να τροποποιηθεί για αποστολές στον Άρη. Ένα άλλο νέο, βελτιωμένο χαρακτηριστικό είναι η θυρίδα εισόδου από το πίσω μέρος της στολής.



Σε κάθε περίπτωση, όσο εκτενείς και να είναι οι δοκιμές στη Γη, είναι δύσκολο να προσομοιωθούν οι συνθήκες στο διάστημα, και για αυτόν τον λόγο, πριν οι αστροναύτες της NASA επιστρέψουν στη Σελήνη και προσεδαφιστούν στον σεληνιακό νότιο πόλο το 2024, η αμερικανική διαστημική υπηρεσία θα πραγματοποιήσει δοκιμές στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό.



Πηγές: 1, 2

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου