Πως η γη μπήκε σε περίδο ψήχους πριν 12.800 χρόνια απο πτώση μετεωρήτη (video)

Ένας πολύ μεγάλος μετεωρήτης ενδέχεται να χτύπησε τη Γη πριν από 12.800 χρόνια, προκαλώντας παγκόσμια κλιματική αλλαγή και μαζική εξαφάνιση ειδών, σύμφωνα με νέα στοιχεία, που βρέθηκαν στη Νότια Αφρική.



Οι επιστήμονες ανέλυσαν δείγματα εδάφους από ένα σημείο που λέγεται Wonderkrater (ηλικίας 30.000 ετών) και εντόπισαν μεγάλη ποσότητα πλατίνας (λευκόχρυσος), η οποία, όπως υποστηρίζουν, πιθανότατα προήλθε από τον εν λόγω μετεωρήτης, που χτύπησε τον πλανήτη και προκάλεσε μια μικρή εποχή παγετώνων.

Παρότι μικρή, ωστόσο, οι ερευνητές πιστεύουν πως ήταν αρκετή για να εξαλείψει δεκάδες είδη θηλαστικών, συμπεριλαμβανομένων των τεράστιων αρχαίων γκνου και των μαμούθ, αλλά και να αποδεκατίσει τον ανθρώπινο πληθυσμό. Οι επιστήμονες, μάλιστα, τονίζουν ότι τα κομμάτια «αιχμηρής πλατίνας», που ανακαλύπτονται στα αρχαία δείγματα εδάφους ολόκληρου του κόσμου, είναι θραύσματα μετεωριτών που συνετρίβησαν στη Γη. 

Οι μετεωρίτες είναι πλούσιοι σε πλατίνα και στην περιοχή του Wonderkrater, στην επαρχία Limpopo, βόρεια της Πρετόρια, στη Νότια Αφρική, έρχονται να προστεθούν στην παγκόσμια συγκομιδή ακόμη 30 αιχμηρά κομμάτια. Συνολικά, έχουν βρεθεί 28 περιοχές παγκοσμίως με μεγάλη ποσότητα πλατίνας. 

Τα ευρήματα, λοιπόν, των ερευνητών του πανεπιστημίου του Witwatersrand στο Γιοχάνεσμπουργκ της Νότιας Αφρικής «υποστηρίζουν» εν μέρει τη θεωρία ότι ένας μετεωρίτης συνετρίβη στη Γη με παγκόσμιες συνέπειες -μαζί με ακόμη έναν, που ανακαλύφθηκε στη Χιλή. Προκάλεσε, δε, ένα επεισόδιο ταχείας ψύξης, που ονομάζεται The Young Dryas και πιστεύεται ότι συνέβαλε καταλυτικά στην εξαφάνιση πολλών ειδών μεγάλων ζώων, περίπου πριν από 12.800 χρόνια. 

Οι θεωρίες είχαν προηγουμένως επισημάνει αυτή την ψύξη ως αποτέλεσμα αλλαγών στα συστήματα ωκεάνιας κυκλοφορίας. Μια άλλη θεωρία, που παρουσιάστηκε από Αμερικανούς επιστήμονες το 2007, ανέφερε πως η ψύξη ξεκίνησε λόγω της σκόνης ενός μετεωρήτη. Η σκόνη, που περιφέρεται στην ατμόσφαιρα μετά από μία τέτοια πρόσκρουση, θα μπορούσε, πράγματι, να μειώσει την ποσότητα του ηλιακού φωτός που φτάνει στη γη, επηρεάζοντας την ανάπτυξη των φυτών και τις θερμοκρασίες στη Γη. 

Τώρα, όμως, ο καθηγητής Francis Thackeray πιστεύει πως η ποσότητα πλατίνας που βρίσκεται στη Νότια Αφρική αποδεικνύει ότι η εξαφάνιση πολλών μεγάλων ζώων παγκοσμίως θα μπορούσε να έχει προκληθεί από μία ή περισσότερες συγκρούσεις μετεωριτών. Ο Δρ Thackeray, ο οποίος συνεργάστηκε με τον ερευνητή Philip Pieterse από το πανεπιστήμιο του Γιοχάνεσμπουργκ και τον καθηγητή Louis Scott, δήλωσε: «Το εύρημά μας υποστηρίζει, τουλάχιστον εν μέρει, την εξαιρετικά αμφιλεγόμενη Younger Dryas Impact Hypothesis. Πρέπει να διερευνήσουμε σοβαρά την άποψη ότι ένας μετεωρήτης, κάπου στη Γη, μπορεί να έχει προκαλέσει μια κλιματική αλλαγή σε παγκόσμια κλίμακα. Και μπορεί να συνέβαλε, σε κάποιο βαθμό, στη διαδικασία της εξαφάνισης μεγάλων ζώων στο τέλος του Πλειστοκαίνου, μετά την τελευταία εποχή των παγετώνων». 

Πολλά θηλαστικά εξαφανίστηκαν στη Βόρεια Αμερική, τη Νότια Αμερική και την Ευρώπη κατά την εποχή του Young Dryas. Στη Νότια Αφρική, μερικά εξαιρετικά μεγάλα είδη εξαφανίστηκαν γύρω από αυτή την περίοδο, συμπεριλαμβανομένου του γιγάντιου αφρικανικού βούβαλου, μιας μεγάλης αρχαίας ζέβρας και ενός πολύ μεγάλου γκνου, που ζύγιζε περίπου 100 κιλά περισσότερο από το σημερινό. 

Οι ανθρώπινοι πληθυσμοί ενδέχεται επίσης να επηρεάστηκαν έμμεσα. Ο Thackeray υποστηρίζει ότι η ξαφνική παύση στην ανάπτυξη της χρήσης εργαλείων πέτρας από τους ανθρώπους του Clovis στη Βόρεια Αμερική και τα πέτρινα τεχνουργήματα του Robberg που χρησιμοποιούσαν οι πληθυσμοί της Νότιας Αφρικής εκείνη την περίοδο, θα μπορούσε να σημαίνει ότι ένας μετεωρήτης τους σταμάτησε. 



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου