Ποιοι είναι οι πιο τοξικοί συνδυασμοί προϊόντων στο σπίτι;

Τα χημικά που χρησιμοποιούμε για τον καθαρισμό του σπιτιού δεν αντιδρούν πάντα καλά μεταξύ τους, προκαλώντας αναθυμιάσεις που μπορεί να γίνουν επικίνδυνες. Ας δούμε ποια είναι αυτά.



Χλωρίνη και αμμωνία

Αν ανακατέψουμε αυτές τις δύο ουσίες, δεν θα κάνουμε την χλωρίνη μας πιο δυνατή, απλά θα δημιουργήσουμε ισχυρές αναθυμιάσεις, που προκαλούν ερεθισμό και φλεγμονές στους πνεύμονες. Η χλωρίνη περιέχεται σε πολλά προϊόντα για τον καθαρισμό του μπάνιου, όπως και η αμμωνία, και πρέπει να είμαστε προσεκτικοί να μην αναμειγνύουμε αυτά τα προϊόντα μεταξύ τους.


Οξέα και χλωρίνη

Τα καθαριστικά που περιέχουν οξέα μπορούν να προκαλέσουν πολύ ισχυρές αντιδράσεις αν αναμειχθούν με χλωρίνη, δημιουργώντας αέριο χλωρίου, που είναι πολύ επικίνδυνο, ειδικά αν πάσχετε από άσθμα και αν ο χώρος σας δεν αερίζεται καλά.


Ξύδι και υπεροξείδιο του υδρογόνου

Το ξύδι είναι φυσικό, έχει αντιμικροβιακή δράση, και είναι όξινο. Αν συνδυαστεί με υπεροξείδιο του υδρογόνου, μπορεί να δημιουργηθεί υπεροξικό οξύ, που μπορεί να βλάψει τα μάτια, την επιδερμίδα και τους πνεύμονές σας.


Νέα και παλιά προϊόντα

Είναι πολύ κακή ιδέα να μπλέξουμε καινούρια με παλιά καθαριστικά, ακόμα και αν πρόκειται για το ίδιο προϊόν, της ίδιας μάρκας. Αν έχει μείνει πολύ λίγο καθαριστικό σε ένα μπουκάλι, καλύτερα να μην το χρησιμοποιήσουμε και να ανοίξουμε απευθείας ένα καινούριο. Πολλές φορές, οι συγκεντρώσεις των ουσιών αλλάζουν πολύ γρήγορα, και καλό θα ήταν να είμαστε όσο πιο ασφαλείς γίνεται.


Πολλά αρώματα μαζί

Αρώματα στο μαλακτικό ρούχων, στο απορρυπαντικό, ακόμα και στο στεγνωτήριο—όλα αυτά, εκτός του ότι δεν δένουν πάντα μεταξύ τους και καταλήγουν να μυρίζουν περίεργα, μπορεί να μας κάνουν κακό. Δεν υπάρχουν ακόμα αρκετές μελέτες που να επιβεβαιώνουν αυτή την ανησυχία, αλλά η έκθεση σε τόσα χημικά στοιχεία μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την υγεία μας.

Μην ξεχνάτε πόσο σημαντικό είναι να ακολουθείτε προσεκτικά τις οδηγίες που υπάρχουν στο πακέτο κάθε καθαριστικού προϊόντος, αλλά και να ανοίγετε πόρτες και παράθυρα για να φύγουν πιο γρήγορα οι αναθυμιάσεις από το σπίτι σας.


Advertisement

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου