Οι χορτοφάγοι Νεάντερταλ και τα... φάρμακά τους

Οι ερευνητές κατάφεραν να αναδομήσουν ένα τυπικό γεύμα των ανθρώπων του Νεάντερταλ.







Εξαιρετικού ενδιαφέροντος τα νέα από τον κόσμο της παλαιοντολογίας, καθώς οι επιστήμονες κατάφεραν να αποκρυπτογραφήσουν ποια ήταν η διατροφή των ανθρώπων του Νεάντερταλ, αλλά και ταυτόχρονα διαπίστωσαν  την  πρώτη ιατρική χρήση, όπως όλα δείχνουν, κάποιων  φυσικών φαρμακευτικών ουσιών.

Ανάλυση γενετικού υλικού που ελήφθη από οδοντική πλάκα των προϊστορικών προγόνων μας κατέδειξε τι ακριβώς έτρωγαν οι Νεάντερταλ. Οπως διαπιστώθηκε, εκείνοι που βρίσκονταν στο Βέλγιο καταβρόχθιζαν ρινόκερους και πρόβατα, ενώ εκείνοι που ζούσαν στην Ισπανία ήταν χορτοφάγοι και πιο διαδεδομένο έδεσμά τους ήταν τα μανιτάρια.

Πριν από 50.000 χρόνια ήταν καλύτερες οι συνθήκες για τον άνθρωπο του Νεάντερταλ που ζούσε στο Βέλγιο παρά στην Ισπανία, ειδικά για τους λάτρεις του κρέατος.

Οι ερευνητές κατάφεραν να αναδομήσουν ένα τυπικό γεύμα των μακρινών μας εξαδέλφων, οι οποίοι εξαφανίστηκαν από προσώπου Γης πριν από περίπου 30.000 χρόνια.

Στη μελέτη που δημοσιεύθηκε στα μέσα Μαρτίου στο περιοδικό Nature, οι ερευνητές εξηγούν ότι χρησιμοποίησαν προκειμένου να εξαγάγουν σαφή συμπεράσματα ανάλυση της οδοντικής πλάκας που βρέθηκε σε αρκετούς σκελετούς ανθρώπων εκείνης της περιόδου. Τεστ DNA έδειξαν την ύπαρξη μικροοργανισμών ανάμεσα στα δόντια, χάρη στους οποίους μπόρεσαν οι ερευνητές να καταλάβουν τι έτρωγαν οι Νεάντερταλ. Κατά την έρευνά τους, οι επιστήμονες μελέτησαν τέσσερα δείγματα από δύο διαφορετικές τοποθεσίες: στο σπήλαιο Σπάι στο Βέλγιο και στο σπήλαιο Eλ Σιντρόν στην περιοχή Αστούριας της βόρειας Ισπανίας. Τα δείγματα που εξετάστηκαν χρονολογούνται πριν από 42.000-50.000 χρόνια.

Η ανάλυση του πρώτου δείγματος που ελήφθη από τους Νεάντερταλ που ζούσαν στο Βέλγιο έδειξε ότι οι μακρινοί μας πρόγονοι έτρωγαν τριχωτούς ρινόκερους, άγρια πρόβατα αλλά και μανιτάρια.

Οι αναλύσεις των άλλων οδοντικών δειγμάτων που προήλθαν από τους Νεάντερταλ που ζούσαν στην Ισπανία έδειξαν ότι εκεί οι πληθυσμοί του είδους είχαν μια εντελώς διαφορετική διατροφή, κυρίως χορτοφαγική: κουκουνάρια, βρύα, φλοιούς δέντρων και μανιτάρια.

Προγενέστερες μελέτες φαίνεται να αποδείκνυαν ότι το περιβάλλον στο οποίο ζούσαν οι Νεάντερταλ επηρέαζε σημαντικά τη διατροφή τους, η οποία βασιζόταν κυρίως στο κρέας. Τώρα όμως, οι ερευνητές κατάφεραν να εντοπίσουν με ακρίβεια τη σύνθεση των γευμάτων και όχι μόνον το είδος των τροφίμων που κατανάλωναν.


Προϊστορική ασπιρίνη

Επίσης οι ερευνητές παρατήρησαν ότι ένας Νεάντερταλ προφανώς υπέφερε εξαιτίας ενός αποστήματος στην «οδοντοστοιχία» από μόλυνση που είχε προκληθεί από ένα εντερικό παράσιτο. Οπως αποδείχθηκε, όμως, ο μακρινός μας πρόγονος μάλλον είχε βρει κάποιον τρόπο να «θεραπευθεί» ή τουλάχιστον να υποφέρει λιγότερο από τους οξείς πόνους.

Η ανάλυση του γενετικού υλικού της οδοντικής πλάκας έδειξε ότι ο Νεάντερταλ ο οποίος είχε το απόστημα είχε καταναλώσει φλοιό λεύκας. Ο φλοιός αυτός περιέχει σαλικυλικό οξύ, παράγωγο του οποίου είναι η ασπιρίνη. Οι ερευνητές βρήκαν επίσης ίχνη ενός μύκητα με την ονομασία Penicillium, ένα φυσικό αντιβιοτικό.

Οι άλλοι τρεις Νεάντερταλ δεν έτρωγαν κανένα από αυτά τα είδη που θα μπορούσαν να έχουν φαρμακευτικές ιδιότητες. Αν και είναι δύσκολο να εξαχθούν συμπεράσματα από τόσο μικρά δείγματα, οι ερευνητές επισημαίνουν και άλλες μελέτες που δείχνουν ότι ο συγκεκριμένος Νεάντερταλ προσπάθησε με τον τρόπο αυτόν να θεραπεύσει το απόστημά του.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου