Ο υπερυπολογιστής του ECMWF δέχεται 300 TB δεδομένων ημερησίως. Ο αποθηκευτικός του χώρος (200 PΒ) αυξάνεται κατά ένα PB την εβδομάδα.
Ενας ψαράς στην Αίγινα ίσως έχει ακόμα τη γνώση να παρατηρήσει από το προηγούμενο βράδυ τα σημάδια και να προβλέψει τι καιρό θα κάνει την επόμενη μέρα. Ομως όταν οι ανάγκες απαιτούν παγκόσμια πρόβλεψη και μάλιστα με ορίζοντα μέχρι 10 ημέρες, τα 300 TB δεδομένων που συλλέγονται από αισθητήρες και δορυφόρους καθημερινά, είναι αδύνατο να αναλυθούν από τον οποιονδήποτε ανθρώπινο εγκέφαλο.
Αυτή την εργασία έχει αναλάβει, ο «ΑΝΕΜΟΣ», ένας από τους δίδυμους υπερυπολογιστές που χρησιμοποιεί το ECMWF για να αναλύει σε καθημερινή βάση αυτόν τον ασύλληπτο όγκο δεδομένων και παράλληλα να κάνει οποιαδήποτε άλλη ανάλυση είναι απαραίτητη για τις απαιτήσεις της ναυτιλίας, των αγροτών, των κυβερνητικών οργανισμών, των αεροπορικών εταιρειών, ερευνητικών προγραμμάτων και οποιουδήποτε ιδιωτικού ή δημόσιου οργανισμού που η πρόβλεψη του καιρού παίζει καθοριστικό ρόλο στη λειτουργία του.
Οι απαιτήσεις σε υπολογιστική ισχύ του ECMWF μπορούν να συγκριθούν μόνο με αυτές του CERN, όπου λειτουργεί ο Large Hardon Collider, ο μεγαλύτερος σήμερα επιταχυντής σωματιδίων στον κόσμο. Σύμφωνα όμως με την δρα Isabella Weger, Deputy Director στο τμήμα του Computing, ενώ ο υπερυπολογιστής του CERN δέχεται ένα τεράστιο όγκο δεδομένων κάθε φορά που γίνεται ένα πείραμα στον επιταχυντή σωματιδίων, ο υπερυπολογιστής του ECMWF δέχεται τον ίδιο όγκο δεδομένων 365 μέρες τον χρόνο. Σχεδόν κάθε 4 έως 6 χρόνια δημιουργείται ανάγκη για την εγκατάσταση νέου υπερυπολογιστή, ενώ ενδιάμεσες αναβαθμίσεις χρειάζονται κάθε 2 με 3 χρόνια.
Ο υπερυπολογιστής εγκαταστάθηκε το 2014 και αναβαθμίστηκε το 2016. Ανάλογη είναι η ανάγκη αναβάθμισης του αποθηκευτικού χώρου. Σε τρία ερμητικά κλειστά γυάλινα δωμάτια, ρομποτικοί βραχίονες χειρίζονται κουτιά μνήμης, τα οποία στο σύνολό τους δημιουργούν τη μεγαλύτερη ψηφιακή βιβλιοθήκη μετεωρολογικών δεδομένων που υπάρχει σήμερα στον κόσμο με συνολική χωρητικότητα που ήδη ξεπερνά τα 200 Petabytes και αυξάνεται με ρυθμό ένα Petabyte ανά εβδομάδα. Ενα Petabyte είναι χίλιες φορές μεγαλύτερο από τη χωρητικότητα που έχει ο σκληρός δίσκος ενός μέσου υπολογιστή.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου