Η καφεΐνη υπό συνθήκες βλάπτει την ακοή

Εκτός από τον καφέ, η καφεΐνη βρίσκεται σε αρκετά ακόμη προϊόντα, όπως σε ενεργειακά ποτά, σε ορισμένα αναψυκτικά και στη σοκολάτα. Μια νέα μελέτη έρχεται να υπογραμμίσει ότι η καφεΐνη, η οποία σε γενικές γραμμές δεν θεωρείται επικίνδυνη για την υγεία, μπορεί υπό ορισμένες συνθήκες να βλάψει την ακοή.


Σύμφωνα με τα ευρήματα που δημοσιεύονται στην επιθεώρηση JAMA Otolaryngology, η πρόσληψη καφεΐνης επιβραδύνει τη διαδικασία αποκατάστασης έπειτα από βλάβη στην ακοή.

Συγκεκριμένα, η καφεΐνη δυσκολεύει την ανάρρωση από προσωρινή απώλεια ακοής έπειτα από επεισόδιο έκθεσης σε υψηλά επίπεδα ήχου. Παράλληλα, η διεγερτική ουσία μπορεί να οδηγήσει σε μακροπρόθεσμη ή και μόνιμη βλάβη στην ακοή που θα μπορούσε να έχει αποφευχθεί.

Τα ευρήματα των ερευνητών από το Πανεπιστήμιο ΜακΓκιλ του Καναδά προέκυψαν από πειράματα σε πειραματόζωα, ωστόσο εκτιμάται ότι οι κίνδυνοι επεκτείνονται και στον άνθρωπο. Οι ερευνητές σκοπεύουν να εξετάσουν τη θεωρία αυτή στην πράξη στο πλαίσιο μελλοντικών δοκιμών.

Όπως εξηγεί ο Δρ Faisal Zawawi, ωτορινολαρυγγολόγος από το Πανεπιστήμιο ΜακΓκιλ, όταν το αυτί εκτίθεται σε υψηλά επίπεδα θορύβου μπορεί να εκδηλωθεί προσωρινή απώλεια της ακοής. Η διαταραχή αυτή είναι συνήθως αναστρέψιμη εντός 72 ωρών από το επεισόδιο έκθεσης, ωστόσο εάν τα συμπτώματα επιμείνουν, η βλάβη μπορεί να γίνει μόνιμη.Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου