Οι Νεάντερταλ του Βελγίου ήταν κανίβαλοι

Οι Βέλγοι Νεάντερταλ ήταν κανίβαλοι, σύμφωνα με νέα μελέτη που είδε τώρα τα φώτα της δημοσιότητας. Η μάλλον φρικιαστική αυτή αποκάλυψη έγινε σε ένα σπήλαιο στο Βέλγιο, στο εσωτερικό του οποίου οι ειδικοί βρήκαν ίχνη ηθελημένης θανάτωσης και κατακερματισμού του πτώματος.




Ομως η αλήθεια είναι ακόμα περισσότερο εφιαλτική, διότι από τη μελέτη υποδεικνύεται ότι οι Νεάντερταλ όχι μόνο έτρωγαν τους συντρόφους τους αλλά και έφτιαχναν εργαλεία από τα οστά τους. Τα οστά βρέθηκαν στα σπήλαια Γκογιέ στο Βέλγιο και, όπως λένε οι επιστήμονες, φέρνουν ίχνη από κοπή σαν να είχαν κατακερματιστεί με σκοπό τη βρώση. Αυτά και πολλά άλλα ενδιαφέροντα αναφέρουν οι επιστήμονες στην έρευνά τους, η οποία δημοσιεύεται στην επιστημονική επιθεώρηση Scientific Reports.

Οπως φαίνεται, η διαδικασία ήταν επίπονη όσο και πολύπλοκη, αφού υπάρχουν αχνάρια που υποδεικνύουν την αφαίρεση του δέρματος, τον κατακερματισμό του κρέατος και, τελικά, την αφαίρεση του νωτιαίου μυελού. Ο συντονιστής της ερευνητικής ομάδας καθηγητής Ερβέ Μπόσερενς, του γερμανικού πανεπιστημίου του Τούμπιγκεν, τονίζει ότι από τα στοιχεία που συγκεντρώθηκαν εξάγεται το ασφαλές συμπέρασμα ότι οι Νεάντερταλ ήταν κανίβαλοι.

Στο ίδιο σπήλαιο, μάλιστα, του Βελγίου βρέθηκαν και υπολείμματα ελαφιών και αλόγων, τα οποία οι πρόγονοι του σύγχρονου ανθρώπου είχαν επεξεργαστεί με παρόμοιο τρόπο. Δεν είναι, ωστόσο, η πρώτη φορά που βλέπουν το φως τέτοια στοιχεία. Αντιθέτως ίχνη αυτής της δραστηριότητας του Νεάντερταλ είχαν βρεθεί τόσο στην Ισπανία όσο και στη Γαλλία. Ωστόσο από τα ευρήματα στο σπήλαιο Γκογιέ φαίνεται καθαρά ότι οι Νεάντερταλ χρησιμοποιούσαν τα οστά των νεκρών τους ως εργαλεία. Eνα μηριαίο οστό και τρία οστά κνήμης χρησιμοποιούνταν για να δώσουν σχήμα στις πέτρες που κατεργάζονταν οι Νεάντερταλ, ενώ κατά παρόμοιο τρόπο χρησιμοποιούνταν και τα οστά των ζώων.


Εμφάνιση Homo sapiens

Οι Νεάντερταλ, αξίζει να σημειωθεί, ήταν πρόγονοι του σύγχρονου ανθρώπου και έζησαν στην Ευρώπη και στη Δυτική Ασία επί εκατοντάδες χιλιάδες χρόνια, προτού, τελικά, αφανιστούν από το πρόσωπο του πλανήτη πριν από τριάντα έως σαράντα χιλιάδες χρόνια. Η εξαφάνισή τους ακολουθήθηκε από την εμφάνιση του Homo sapiens από την Αφρική. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Homo sapiens είναι ο παππούς του σημερινού ανθρώπου. Στοιχεία τα οποία έχουν συλλεχθεί από τους ειδικούς υποδεικνύουν ότι αυτοί οι δύο πρόγονοί μας, ο Νεάντερταλ και ο Homo sapiens, είχαν μεταξύ τους ερωτικές συνευρέσεις, και μάλιστα, σύμφωνα με τους ειδικούς, σε ένα ποσοστό 4% το γενετικό υλικό των σύγχρονων Ευρωπαίων αλλά και των Ασιατών πιθανότατα να προέρχεται από τους Νεάντερταλ.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου