"Μύθος" ο σεληνιασμός με την πανσέληνο


Αντίθετα με την ευρέως διαδεδομένη πεποίθηση διεθνώς ότι η Σελήνη δημιουργεί ή εντείνει τα ψυχολογικά προβλήματα αρκετών ανθρώπων, με συνέπεια ακόμα και την παροδική αύξηση της εγκληματικότητας, μια νέα έρευνα έρχεται να απομυθοποιήσει αυτή την αντίληψη.





Οι ερευνητές της Σχολής Ψυχολογίας του πανεπιστημίου Λαβάλ του Κεμπέκ, με επικεφαλής την καθηγήτρια Ζενεβιέβ Μπελβίλ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό ψυχιατρικής "General Hospital Psychiatry", μελέτησαν τις περιπτώσεις 771 ανθρώπων που εμφανίστηκαν με ψυχολογικά προβλήματα στο τμήμα επειγόντων περιστατικών δύο νοσοκομείων του Μόντρεαλ στη διάρκεια μιας περιόδου τριών ετών.

Οι ασθενείς ανέφεραν άγνωστης αιτιολογίας πόνους στο στήθος τους, είχαν κρίσεις πανικού, σοβαρό άγχος, τάσεις αυτοκτονίας κλπ.

Οι καναδοί επιστήμονες συνέκριναν την ακριβή ημερομηνία εισαγωγής κάθε ασθενούς με την φάση που βρισκόταν εκείνη τη μέρα η Σελήνη στον ουρανό. Η συσχέτιση έδειξε ότι δεν υπήρχε αυξημένο ποσοστό εισαγωγών στο νοσοκομείο κατά τις πανσελήνους, ούτε σε καμία από τις άλλες φάσεις του φεγγαριού. Η μόνη σχετική εξαίρεση ήταν η διαπίστωση ότι οι αγχώδεις διαταραχές ήσαν κατά 32% λιγότερο πιθανές κατά το τελευταίο τέταρτο του κύκλου της Σελήνης, κάτι που, κατά τους ερευνητές, είναι μάλλον συμπτωματικό.

«Ένα πράγμα είναι σίγουρο», δήλωσε η δρ Μπελβίλ. «Δεν διαπιστώσαμε καμία επίδραση είτε της Πανσελήνου είτε της Νέας Σελήνης πάνω στα ψυχολογικά προβλήματα».

Είναι πάντως αξιοσημείωτο ότι, σύμφωνα με τους ερευνητές, η πλειονότητα των γιατρών (64%) και των νοσοκόμων (80%) πιστεύουν ότι ο σεληνιακός κύκλος όντως επηρεάζει την ψυχική και νοητική υγεία των ασθενών. «Ελπίζουμε ότι η έρευνά μας θα ενθαρρύνει τους επαγγελματίες του χώρου της υγείας να εγκαταλείψουν αυτή την ιδέα», δήλωσε η καναδή ψυχολόγος.

Πηγή