Απίθανα πουλιά "αρχιτέκτονες"

Τα Baya Weaver είναι μικρά τροπικά πτηνά με γριζο-κίτρινο φτέρωμα και ζουν σε πυκνά δάση, επιλέγοντας υγρά κλίματα. Βασικό χαρακτηριστικό τους είναι το γεγονός ότι διαθέτουν μια μοναδική ικανότητα στην κατασκευή της φωλιάς τους, που μοιάζει με έργο τέχνης.
Γνωστά και με την κοινή ονομασία «πουλιά-αρχιτέκτονες» υφαίνουν με λεπτομέρεια τις φωλιές τους κοντά σε ποτάμια, όπου είναι ο καλύτερος τόπος γι’ αυτά προκειμένου να εξασφαλίζουν καθημερινά εύκολα και γρήγορα την τροφή τους.

Οι φωλιές τους είναι συνήθως «κρεμαστές» στα δέντρα και «πλέκονται» από τα αρσενικά με ιδιαίτερη προσοχή, τα οποία χρησιμοποιούν κυρίως λεπτά εύκαμπτα κλαδάκια αλλά και φύλλα από τα δέντρα της περιοχής.Τα Baya Weaver είναι κοινωνικά πτηνά και ζουν συνήθως πολλά μαζί, δημιουργώντας ένα είδος αποικίας, που αριθμεί περίπου 25-35 πτηνά, τα οποία φτιάχνουν τις φωλιές του τη μία κοντά στην άλλη.Σαν μεγάλα, στέρεα «κουκούλια» που προστετεύουν τα πτηνά από τους δυνατούς τροπικούς μουσώνες, οι φωλιές τους παίρνουν άριστα στο σχεδιασμό, στην ποιότητα της κατασκευής αλλά και στο design!