Υποψήφιος μηχανισμός εξήγησης του σχεδόν οριζόντιου άξονα περιστροφής του Ουρανού

Ενώ ο Ουρανός μοιράζεται πολλά παρόμοια χαρακτηριστικά με τον άλλο παγωμένο πλανήτη, τον Ποσειδώνα, έχει ορισμένες μοναδικές ιδιαιτερότητες. Μία από αυτές είναι ο σχεδόν οριζόντιος άξονας περιστροφής του, στις 98 μοίρες ως προς το τροχιακό επίπεδο. Επιπλέον, περιστρέφεται όπως οι δείκτες του ρολογιού, αντίθετα δηλαδή από τους υπόλοιπους πλανήτες στο Ηλιακό σύστημα.

Μία νέα έρευνα έρχεται τώρα να προσφέρει μία πιθανή εξήγηση για την παράξενη συμπεριφορά του Ουρανού. Οι αστρονόμοι πιστεύουν πως ένας δορυφόρος ο οποίος απομακρύνθηκε από τον Ουρανό, ήταν αρκετός για να τον “ρίξει” στο πλάι. Να σημειώσουμε όμως πως η έρευνα δεν έχει περάσει από peer review και βρίσκεται ακόμα στο arXiv.


Η ιδέα προήλθε από τη μελέτη του Κρόνου. Η κλίση των 26.7 μοιρών θεωρείται πως προέκυψε από τη γρήγορη κίνηση του μεγαλύτερου δορυφόρου του, του Τιτάνα. Έτσι, εγέρθηκαν ερωτήσεις και για τον Ουρανό. Με προσομοιώσεις υπολογιστών σε ένα θεωρητικό Ουράνιο σύστημα, προσπάθησαν να δουν αν ένας παρόμοιος μηχανισμός μπορεί να εξηγήσει την παράξενη φύση του.

Βρήκαν λοιπόν πως ένα δορυφόρος με ελάχιστη μάζα τη μισή από αυτήν της Σελήνης, μπορούσε να γείρει τον Ουρανό κατά 90 μοίρες, αν απομακρυνόταν περισσότερο από 10 φορές τη διάμετρο του Ουρανού, με ρυθμό μεγαλύτερο των 6 εκατοστών το χρόνο. Ωστόσο, ένας μεγαλύτερος δορυφόρος όπως ο Γανυμήδης, ήταν πιο πιθανό να εμφανίσει το αποτέλεσμα που βλέπουμε σήμερα. Θεωρούν επίσης πως μετά από τις 80 μοίρες, ο δορυφόρος θα είχε μία χαοτική φάση στον άξονα περιστροφής του, κάτι που θα τον έστελνε να συγκρουστεί με τον πλανήτη, παγιώνοντας τελικά την κλίση και την περιστροφή του Ουρανού.Αυτή είναι η πρώτη φορά που ένας μόνο μηχανισμός μπορεί να δώσει κλίση στον Ουρανό και να παγιώσει τον άξονα περιστροφής του στο τελευταίο στάδιο, χωρίς να προκαλέσει μία τεράστια σύγκρουση ή άλλα εξωτερικά φαινόμενα. Η εικόνα αυτή μπορεί να εφαρμοστεί γενικότερα: Ο Δίας σήμερα είναι στην αρχές της φάσης κλίσης, ο Κρόνος είναι στη μέση και ο Ουρανός έχει ολοκληρώσει το τελικό στάδιο με την καταστροφή του δορυφόρου του.


Πηγή


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου