Έρευνες σε αρχαίο οικοσύστημα της Ανταρκτικής

Ομάδα επιστημόνων με επικεφαλή την British Antarctic Survey (BAS) σχεδιάζει μια έκτακτη αποστολή με σκοπό τη διεξαγωγή ερευνών σε ένα μυστηριώδες θαλάσσιο οικοσύστημα το οποίο ήταν κρυμμένο κάτω από τους παγετώνες για χρονικό διάστημα το οποίο υπολογίζεται πως μπορεί να φτάνει ακόμα και τα 120.000 χρόνια- ειδικότερα, 


Στόχος των ερευνητών είναι να διαπιστώσουν πώς το συγκεκριμένο οικοσύστημα θα αντιδράσει στην περιβαλλοντική αλλαγή η οποία λαμβάνει χώρα στην ευρύτερη περιοχή.

Η απόσπαση-δημιουργία του παγόβουνου Larsen C Ice Shelf A68, που έχει μέγεθος τετραπλάσιο αυτού του Λονδίνου, αφήνει έκθετα περίπου 5.818 τετραγωνικά χιλιόμετρα πυθμένα. Η επιστημονική ομάδα σχεδιάζει μία εξερευνητική αποστολή με πλοίο στην περιοχή, πριν οι βιολογικές «κοινότητες» που ζουν εκεί αρχίσουν να μεταβάλλονται, λόγω της κίνησης του γιγαντιαίου παγόβουνου. Ωστόσο, αυτό μπορεί να επιτευχθεί μόνο εάν το παγόβουνο συνεχίσει να απομακρύνεται από τον υπόλοιπο παγετώνα.

το ερευνητικό πλοίο RRS James Clark Ross.

Εικόνες από δορυφόρους θα υποδείξουν ποιες επιλογές υπάρχουν για πλοήγηση ανάμεσα στους πάγους, και, καλώς εχόντων των πραγμάτων, η ομάδα θα περάσει τρεις εβδομάδες τον Φεβρουάριο του 2018 στο ερευνητικό πλοίο RRS James Clark Ross.

Το παγόβουνο Larsen C Ice Shelf A68.


«Έχουμε μια μοναδική ευκαιρία να μελετήσουμε πώς η θαλάσσια ζωή αντιδρά σε μια δραματική αλλαγή περιβάλλοντος. Κανονικά χρειάζονται χρόνια για να σχεδιαστούν θαλάσσιες ερευνητικές αποστολές...όλοι κάνουν ό,τι χρειάζεται για να γίνει αυτό (αυτή η αποστολή). Αυτό που χρειαζόμαστε τώρα είναι το παγόβουνο να απομακρυνθεί αρκετά από τον εναπομένοντα παγετώνα, και ο πάγος να λιώσει έτσι ώστε να μπορούμε να κινηθούμε με ασφάλεια. Είναι συναρπαστικό να σκεφτόμαστε τι μπορεί να βρούμε» είπε η Δρ. Κατρίν Λίνσε, θαλάσσια βιολόγος της British Antarctic Survey, η οποία ηγείται της αποστολής. 

Σημειώνεται ότι η περιοχή που εκτέθηκε είναι η πρώτη για την οποία «ενεργοποιείται» η διεθνής συμφωνία που έγινε το 2016 από την CCAMLR (Commission for the Conservation of Antarctic Marine Living Resources). Η συμφωνία αυτή υποδεικνύει συγκεκριμένες περιοχές επιστημονικής έρευνας σε περιοχές που έχουν αποκαλυφθεί λόγω της κατάρρευσης ή υποχώρησης παγετώνων στην Ανταρκτική. 


Πηγή: 1, 2

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου