Το διαστημόπλοιο Orion της NASA προορίζεται για αποστολές στο βαθύ διάστημα, και ως εκ τούτου τα συστήματά του πρέπει να λειτουργούν με αξιοπιστία υπό συνθήκες υψηλών ταχυτήτων σε εξαιρετικά εχθρικά περιβάλλοντα.
Για να διασφαλιστεί αυτό, το Orion, που προορίζεται για την Exploration Mission-1 της NASA, ενεργοποιήθηκε επιτυχώς για πρώτη φορά την προηγούμενη εβδομάδα, στο Neil Armstrong Operations and Checkout Facility, στο Διαστημικό Κέντρο Κένεντι στη Φλόριντα.
«Η αρχική διαδικασία ενεργοποίησης επιβεβαίωσε την υγεία και την κατάσταση των κεντρικών υπολογιστών και τον μονάδων ενέργειας και δεδομένων του Orion, και σηματοδοτεί την έναρξη των κρίσιμων δοκιμών των υποσυστημάτων του διαστημοπλοίου, για να είμαστε έτοιμοι για πτήση» είπε ο Μαρκ Κίρασιχ, υπεύθυνος προγράμματος της NASA για το διαστημόπλοιο Orion. «Η ομάδα δοκιμών μας, ο εξοπλισμός εδάφους και τα συστήματα πτήσης λειτούργησαν αξιοσημείωτα καλά κατά τη δοκιμή. Πρόκειται για ένα μεγάλο ορόσημο για το Orion και τα σχέδιά μας για εξερευνητικές αποστολές μακράς εμβέλειας».
Κατά τα αρχικά τεστ ενεργοποίησης, μηχανικοί συνέδεσαν τους υπολογιστές διαχείρισης σκάφους στις μονάδες ενέργειας και δεδομένων για να διασφαλιστεί πως τα συστήματα επικοινωνούν σωστά, δρομολογώντας ενέργεια και εντολές λειτουργίας ανά το σκάφος. Κατά τη διάρκεια μιας διαστημικής πτήσης, το Orion θα συλλέγει ενέργεια μέσω φτερών- ηλιακών συλλεκτών που περιλαμβάνουν περίπου 15.000 ηλιακές κυψέλες: Η ηλεκτρική ενέργεια που συγκεντρώνουν επαρκεί για να τροφοδοτεί οκτώ σπίτια με τρεις κρεβατοκάμαρες. Οι μονάδες ενέργειας και δεδομένων στη συνέχεια διανέμουν την ενέργεια αυτή στο σκάφος.
Το Orion θα εκτοξευτεί με πύραυλο SLS (Space Launch System) στο πλαίσιο μη επανδρωμένης αποστολής σε απόσταση 40.000 μιλίων πέρα από τη Σελήνη και θα επιστρέψει στη Γη, όπου θα προσθαλασσωθεί στον Ειρηνικό. Η συγκεκριμένη αποστολή (Exploration Mission-1, EM-1) θα διαρκέσει τρεις εβδομάδες.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου